5 tiltott dolog, aminek semmi keresnivalója a kertedben!

Hirdetés

Bizony, vannak olyan dolgok, amiknek semmi keresnivalójuk nincs a kertben, mostani írásomban ezekkel fogok foglalkozni. Nálad megtalálható valamelyik? Ha igen, akkor jobban teszed, ha változtatsz! 

 

Nincs helye a kertben a smaragd tujáknak

A smaragd tujákról írtam már korábban egy cikket, amit ide kattintva elérhettek. Sok kertben megtalálható sajnos, mivel régen boldog-boldogtalan ezt a növényt telepítette sövénynek. Már akkor sem volt megfelelő a magyarországi klíma a smaragd tuják számára, de ezt természetesen csak kevesen vették figyelembe. Mostanra eljutottunk odáig, hogy egész évben tartó szélmalomharcot folytatunk a smaragd tujákkal, állandóan takarítani kell utánuk, ki kell vágnunk a száraz, beteg részeket, emellett rengeteget kell permeteznünk. És hogy mi kerüljön inkább a helyükre? Erről is beszéltem itt nektek: ezek a legjobb növények smaragd tuják helyett..

 

Nincs helye a kertben a műfűnek

A műfűről is beszéltem már egy kicsivel korábban, így ezzel kapcsolatban sem fogok sokkal bővebben beszélni. A legfontosabb tudnivaló, hogy a műfű a keletkezésétől kezdve egészen a pusztulásáig gondot okoz. Az előállítása rendkívül szennyező, használata során kopik és porlik, ezzel rengeteg mikroműanyag kerül a levegő, ami káros. A műfű ráadásul tönkreteszi a talajéletet, a talajt és még csúnya is.

 

Hirdetés

Nincs helye a kertben a kavicsnak

Manapság mindent is be akarnak fedni kaviccsal, ami egyáltalán nem jó dolog. Nem azt mondom, hogy sehol nincs létjogosultsága a kavicsnak, vagy a murvának, de nem feltétlenül jó, ha mindent azzal borítunk be. Sok helyen látom például azt, hogy mind a kocsibeálló, mind pedig az előkert le van kavicsozva, ezzel pedig létre is lett hozva egy forró sziget, ami sem az állatoknak, sem az embereknek nem tesz jót. Ráadásul a kavics sem gondozásmentes, a legtöbb esetben nagyon hamar megjelennek közte a gyomok, amit aztán szedegethetünk vagy gyomirtózhatunk, ami szintén nem előnyös. 

 

Nincs helye a kertben az invazív növényeknek

Léteznek sajnos olyan invazív növények, amik egyrészt elnyomják a Magyarországon honos növényeket, másrészt pedig teljesen kiirthatatlanok. Egy korábbi írásomban megemlítettem, melyek a legfontosabb invazív növények, amiknek semmi keresnivalójuk nincs a kertben, érdemes megismerni mindet! 

 

Nincs helye a kertben az invazív fáknak sem

Léteznek invazív fák is, amiknek semmi keresnivalójuk nincs a kertben, ezek a fák kártékonyak, hiába rendelkeznek szép levelekkel vagy virágokkal. Az invazív fák tömegesen terjednek, képesek felborítani az ökológiai egyensúlyt, ráadásul versenyelőnyt élveznek az őshonos fajokkal szemben. Többek között ilyen invazív fa a fehér akác, amiről kevesen gondolnák, hogy semmi keresnivalója nincs a kertben. A többi invazív fáról korábbi cikkemben tettem említést, ide kattintva elolvashatjátok. 

Amuljar képe a Pixabay -en.

Hirdetés