Sokan elkövetik a hibát – Ezeket a fákat véletlenül se ültesd kertedbe!

Hirdetés

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem néznek utána a kiválasztott növénynek és elültetik a kertben. Utána pedig jön a nagy meglepetés, sorra jelennek meg a negatív tulajdonságok és a fa sajnos több bosszúságot okoz, mint örömöt…Nézzük, melyek azok a fák, amiket mindenképp kerüljetek el!

 

Mit is takar az, hogy invazív?

Az egyik legnagyobb problémát az invazív növényfajták jelentik. Ezek a növények nagyon kártékonyak, hiába rendelkeznek mesés virágokkal vagy levelekkel. Az invazív fajták tömegesen terjednek, képesek felborítani az ökológiai egyensúlyt, mivel gyorsan szaporodnak, életképesek változatos környezetben is, és sajnos versenyelőnyt élveznek az őshonos fajokkal szemben. Hosszabb távon nézve megszületik az új egyensúlyi helyzet, addigra azonban megtörténhet, hogy egyes őshonos fajok kiszorulnak. Egy másik cikkben az invazív növényeket (ide kattintva elolvashatjátok) veszem sorra, most viszont csak a fákra térek ki!

 

Kártékony fák - A fehér akác

Érdekes lehet sokak számára, hogy a listát a fehér akáccal kezdem, pedig higgyétek el, ezzel a fával van a legtöbb probléma. Az Egyesült Államokban őshonos, de szerte a világon, így Magyarországon is megtalálható. A XVIII. század környékén telepítették be hazánkba, azzal a céllal, hogy megkösse a homokot. Ma már jelentős a gazdasági haszna, a méhek is nagyon szeretik a virágát. És hogy mi a probléma vele? Az, hogy sok helyen a helyi erdők helyét átvette, gondozatlan területeken elképesztő módon képes elterjedni. A fehér akác igénytelen, gyökérsarjakkal szaporodó növény, sok kertben tapasztaltam, hogy szinte ki sem lehet irtani. 2009. január 1. óta Magyarországon hivatalosan is az invazív fajok közé tartozik, védett területeken a szakemberek irtással védekeznek ellene. 

Hirdetés

 

Kártékony fák - Bálványfa

Ez a fa szintén sokak számára ismerős lehet, úgy tartják számon, mint Közép-Európa legveszélyesebb invazív faja. Ezen a tájegységen 70-80 évig él, különlegessége a rendkívül gyors szaporodása, egy év alatt elfoglalhat akár 2-300 négyzetméteres területet is. Lombja sűrű, magas, elfogja a fényt a honos növényektől, valamint lombja nagy nitrogén-felhalmozódást eredményez, ami a ragadós galajhoz hasonló gyomnövények terjedését elősegíti. Érdekessége még, hogy allelopatikus hatása révén a gyökere és levelei képesek olyan biomarkerek kiválasztására, melyek a környezetében élő fás és lágyszárú növények életfolyamataira negatív hatást gyakorolnak – gátolja a növekedést, leállítja a fotoszintézist és blokkolja a káliumfelvételt. A bálványfa rövid időn belül megritkítja az őshonos növénytakarót, helyettük elkezdenek megtelepedni a jellemzően nitrofil növényfajok, mint például a ragadós galaj, a fekete bodza, vagy a nagy csalán.

 

Kártékony fák - Zöld juhar

A zöld juhar, vagy más néven keskenylevelű juhar nem túl dekoratív növény és szerencsére nem is sokan ültetik. A gond az vele, hogy magról szaporodik és gyomosító özönnövény. Tőből kiválóan megújul, éppen ezért nem elegendő kivágnunk vagy a friss hajtásokat letördelni, ha meg akarunk szabadulni tőle, akkor gyökerestől kell kiszednünk. Magyarországon ma már az agresszíven terjedő, különösen nagy kárt okozó inváziós fajok között tartják számon, kivadulva leginkább a bolygatott területek, az ültetvények, kultúrerdők elegyfaja. Napjainkra az erdőterület 0,1%-át borítja. 

 

Cikkemben négy fát mutattam be nektek, amiket semmiképp ne válasszatok a kertetekbe, ugyanakkor van még több is, amire nem érdemes szempillantást sem vetni. Minden esetben érdemes utánanéznetek a fának, amit el szeretnétek ültetni, kérjétek ki nyugodtan szakemberek segítségét!

Emilian Robert Vicol képe a Pixabay -en.

Hirdetés