Műfű - A legnagyobb bűn, amit elkövethetsz, avagy mi az igazi gond a műfűvel? 

Hirdetés

Az embereket megosztja, a kertépítők egyszerűen gyűlölik, sokan mégis alkalmazzák, mondván, hogy nincs költséghatékonyabb, gondozásmentesebb megoldás, mint a műfű. Mi a baj a műfűvel, miért kellene kitiltani mindenhonnan, mi az igazság a műfűvel kapcsolatban, valóban nem szabadna sehol alkalmazni? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek, amit tudni érdemes a műfűről, nézzük a tényeket, amikről sokan nem hallottak még!

 

Mi is az a műfű? 

A műfű (műgyep) egy terület befedésére szolgáló, textilipari eljárással készült termék (műszaki textília), amely olyan hatást kelt, mintha a talaj felületét valódi fű borítaná. Célja a valódi gyeptakaró helyettesítése. A műfüvet a szőnyegiparban használthoz hasonló gyártási eljárással állítják elő. Alapjában véve egy szövet hordozóra rátűzött, szintetikus anyagú szálakból vagy fóliacsíkokból álló ún. flórfelület halmaza képezi, amely a valódi gyepfelülethez hasonló kinézetű.

Mivel műanyagokból készül, tulajdonságait a műanyaggyártás során alkalmazott különböző segédanyagokkal és kezelésekkel úgy tudják befolyásolni, hogy a kész mesterséges gyepszőnyeg ne csak kinézésre hasonlítson a valódihoz, hanem tulajdonságaiban minél jobban alkalmazkodjék a terület felhasználási céljaihoz is, mind esztétikai, mind használati tulajdonságait tekintve.

 

A műfű hűti a környezetet - Igaz vagy hamis?

Nagyon sokan próbálják elhitetni velünk, hogy a műfű hűti a környezetet, ez azonban nem így van, sőt! A nagyvárosokban rendszeresen, egyméteres pontosság alatti műholdas infrafelvételekkel szoktál fogyelni, hogy mennyi a valós zöldfelület. Egyes zöldfelületek felett egy idő után azt lehetett észrevenni, hogy a fotoszintetizálás megszűnt, amikor megnézték a területet szabad szemmel, kiderült, hogy ezeken a területeken kicserélték a füvet műfűre (többségében focipályákról van szó). 

Hirdetés

Fontos tudnia mindenkinek, hogy a műfű teljesen olyan hőszigetet alkot, mint bármely más burkolt felület, szinte semmi különbség nincs a felszíni hőmérsékletük között. A műfű szintetikus szálai napsütésben erősen felmelegedhetnek, egyaránt kellemetlen lehet ez a háziállatok és az emberek számára. 

 

A műfű kivitelezése olcsó - Igaz vagy hamis?

Szintén előnyként emlegetik azt is, hogy mennyire pénztárcabarát a műfű telepítése, azonban ebben az esetben is el kell szomorítanom mindenkit. A műfű telepítési költsége ugyanis legalább a kétszerese egy öntözőrendszerrel együtt telepített gyepszőnyegnek. 

 

A műfű teljesen gondozásmentes – Igaz vagy hamis?

A műfüvet nem kell nyírni, ok, viszont a nyíráson kívül is vannak feladatok, amikről sokan elfeledkeznek. Itt vannak például az állatok, amiknek az ürüléke a műfűre kerül, beszivárog alá és már létre is jön egy fertőzési gócpont a talajban. Nem feltétlenül kell a kutyákra-macskákra gondolni, a madarak is elvégzik a dolgukat. A műfűvek úgynevezett száliránnyal rendelkeznek, már telepítéskor is ajánlatos a száliránnyal ellentétesen átseperni a műfüvet, ezt a műveletet pedig a későbbiekben is el kell végezni. A műfüvet is kell takarítani, ha azt akarjuk, hogy mindig szép legyen, sok esetben még a gyomok is megjelenhetnek. 

 

A műfű egyáltalán nem káros – Igaz vagy hamis? 

Bizonyos esetekben a műfű gyártása káros lehet a környezetre, és szennyezést vagy hulladékképződést okozhat, de ez a gyártási módszerektől függ. Az, hogy a műfű természetes füvet helyettesít, ha kis mértékben is, de hozzájárul a globális felmelegedéshez, mert – a növényekkel ellentétben – nem köt meg szén-dioxidot. A műgyep csökkentheti a kert biológiai sokféleségét, mivel műanyagból készül, és így nem olyan természetes anyag, amelyben az élővilág meg tudna élni. 

A műfűvel a keletkezéséről kezdve egészen a pusztulásáig gondok vannak. A műfüvekhez ráadásul sok esetben gumigranulátumot tesznek, amivel igazából semmi mást nem érnek el, csak „megszabadulnak” a szeméttől. A műfű előállítása rendkívül szennyező, használata során kopik és porlik, ami során a leszakadó mikroműanyagok a levegőbe kerülnek, amit például a műfüvön játszó gyerekek lélegeznek be. A műfű alatt tönkremegy a talaj, megszűnik a talajélet, befülled, bepenészedik. Felszedése után az elhelyezése is problémás, mivel műanyag, ami tele van szennyeződéssel, így veszélyes hulladékként kell kezelni. 

 

A műfű további hátrányai

Ha gyenge minőségű műfüvet telepítenek, ez általában vékony, nem elég sűrű, nem kelti jól a természetes gyep hatását és hamarabb tönkre is megy. Az olcsóbb, kevésbé jó minőségű műfüvet nem kezelik az ibolyántúli sugárzás ellen védő anyaggal, fertőtlenítő szerrel. Kétségtelen, hogy a műfűnek nincs olyan természetes, frissen vágott illata, mint a valódi fűnek.

 

Hol lehet előnyös a műfű használata?

Ahol lehetne használni, az az a terület, ahol nem igazán lehet mást, például erkélyeken, teraszokon, medence körül. Máshol semmi pénzért nem alkalmaznám, mivel egyrészt egyáltalán nem nyújt szép esztétikai látványt, másrészt pedig sokkal több a káros, rossz hatása, mint az előnye. 

ForrásrészletekEngin Akyurt képe a Pixabay -en.

Hirdetés