Ne kezeld szemétként és ne gyűjtsd zsákokba – Hagyd a kertben a lehullott leveleket!

Hirdetés

Egy fontos témával szeretnék most foglalkozni, ami minden kerttulajdonost érint így ősz tájékán. Ti mit csináltok a fákról lehullott levelekkel, bezsákoljátok, elégetitek, vagy a kertben hagyjátok? 

 

Falevelek felhasználása - A természet mutatja a legjobb példát

Nézzük meg például az erdőt! A lehullott falevelek betakarják a talaj felszínét, egy puha takarót hoznak létre. Ezáltal a talaj nem fagy át annyira, a csapadék nem tömöríti be a talajt, hanem a puha takaróra esik, ami magába szívja a nedvességet és meggátolja, hogy a víz elfolyjon a területről, valamint meggátolja azt is, hogy a szél elvigye a talajt. A levelek által képzett takaró pedig minden évben élőlények milliárdjainak segítségével átalakul humusszá. Ennek a talajnak az élővilága hihetetlenül gazdag, a természetben a talaj képződik, nem pedig pusztul. Ezt a példát a házi kertbe is nyugodtan át lehetne venni. 

 

Falevelek felhasználása - Az a szép zöld gyep…

Az emberek képesek több millió forintot elkölteni arra, hogy a kertjükben ne legyen semmi más, csak térkő, valamint méregzöld, szigorúan 4 cm-es gyep. Nem mondom, hogy egyedül vagyok a kertépítők között, aki más szemléleteket vall és próbál minden kertbe életet vinni. Mi inkább fákat, cserjéket ültetünk, növényágyásokat hozunk létre. Természetesen a kertjeinkben helyet kapnak a pázsitok is, de már régen lebeszélem arról a kerttulajdonosokat, hogy minden pénzüket a gyepápolásra fordítsák. Persze, kinek mi tetszik, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit néz a kertjében, de sokkal többet teszünk a környezetünkért és szerintem jobban is fogjuk magunkat érezni egy olyan kertben, ami tele van élettel.

 

Hirdetés

Falevelek felhasználása - A fákról lehullott levelek kincset jelentenek

A fákról, bokrokról lehullott levelek a növények tápanyagutánpótlását, illetve a velük szimbiózisban élő talajlakó gombák táplálását is segíti. A legtöbb falevél kétszer annyi ásványi anyagot tartalmaz, mint a trágyák többsége. A levelek szerves rostjai intenzíven javítják a talaj víztartó képességét és levegőztetését. Tökéletes tápanyagot nyújtanak a talajban élő hasznos mikróbák számára, életre keltik a talajt. 

 

Falevelek felhasználása - Ne égess

A legrosszabbat akkor tesszük, ha a lehullott leveleket elégetjük. A nedves avar égetése a saját egészségünk mellett a környezetre is rendkívül veszélyes. Az égés során rákkeltő dioxin keletkezik, amivel megmérgezünk mindenkit, aki a közelben lakik. Az avarégetés irritálja a szemet és a légzőrendszert, a füst belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatása lehet a központi idegrendszerre, valamint halláskárosodást is eredményezhet. Nem utolsósorban el kell mondanom, hogy helyi önkormányzatok rendeletekkel szabályozzák a falevelek elégetését és a legtöbb településen megtiltották, sőt, büntetnek is érte. 

 

Falevelek felhasználása – Komposztálj

Érdemes a faleveleket komposztálás előtt felaprítani, ezt megtehetjük fűnyíróval vagy lombszívóval. Az aprítás azért lényeges, mert így kevesebb helyet fog foglalni a falevél és gyorsabban fog beindulni a bomlás. A falevelek széntartalma magas, éppen ezért érdemes nitrogén-tartalmú anyagot hozzáadni, ezzel gyorsíthatjuk a komposztálási folyamatot. Tavasszal érdemes megforgatni kicsit a komposztot.

 

Fillérekből lehet készíteni komposztálót raklapok segítségével, korábbi írásomban azt is megmutattam nektek, hogyan: komposztáló készítése raklapból! Vannak növények, amiknek a levelei megosztják az embereket, ilyen például a diófa is, az erről szóló tévhiteket egy korábbi írásomban oszlattam el: komposztálható a diófa levele? Ráadásul fűthetünk a komposzttal, egy korábbi írásomban mindent elmondtam a komposztkazánról, érdemes elolvasni! 

 

Falevelek felhasználása - Hagyd, ahol van

A faleveleket ott is hagyhatod, ahol vannak, tökéletes humuszt fognak képezni, csakúgy, mint az erdőben. Én személy szerint össze szoktam gyűjteni a faleveleket és szétszórom a növények alá, valamint elhelyezem a veteményeskertben. 

Tamás Rehorovszky képe a Pixabay -en.

Hirdetés