Komposztba vele! - Így komposztálhatod a diófa levelét!

Hirdetés

A legtöbb kerttulajdonosnak gondot okoz a diófa levele, mivel (sokak szerint) nem lehet komposztálni, a gyűjtése és elszállítása is nehézkes, így pedig marad az elégetése, ami szintén dilemmákat okoz. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy nyugodtan komposztálhatjátok a diófa levelét is, elhinnétek, kipróbálnátok? Mert tényleg megtehetnétek, mutatom, hogyan! 

 

Nem komposztálható a diófa levele?

Az emberek többségében évtizedekig élt az a tévhit, hogy egyáltalán nem lehet komposztálni a diófa levelét. A nagy öregek természetesen az avarégetést választották, amikor lehullott a diófa levele, ma már viszont jobb, ha ezt kihagyjátok, főleg, hogy Magyarországon sok helyen tilos és büntetés jár az avarégetésért, erről bővebben itt olvashattok. 

Az érvek szerint a diófalevelek mindent elpusztítanak maguk körül. Ennek az az oka, hogy a diófa levelében allelopátiás anyagok vannak, amik más növények növekedését gátolják. Ez igaz is, viszont a komposztálást nem befolyásolja!

 

Komposztáljuk a diófa levelét! 

A diófa levele is komposztálható, viszont más törődést igényel, mint a többi zöldhulladék. A diófa levelében található allelopátiás anyagok kellő idejű komposztálás hatására lebomlanak, ezután felhasználhatjuk a kertben. Tény, hogy a frissen lehullott diófalevél és a fa gyökerei olyan anyagokat termelnek, amik kedvezőtlenül hatnak a csírázásra – ezért is láthatjuk, hogy kopár a diófa alatt lévő terület, sok esetben a fű sem indul csírázásnak. 

Hirdetés

Több kísérlet is bizonyítja, hogy összesen kilenc hónapnyi komposztálás szükséges ahhoz, hogy a diófalevél káros anyagai teljesen eltűnjenek, ezt követően a belőle készült komposzt teljes nyugalommal visszajuttatható a kertbe.

Egyes kutatások alapján négy hónapnyi komposztálás után akkor mutatkozik kedvezőtlen hatása, ha csak és kizárólag külön komposztáltuk a diófalevelet, abban az esetben, ha vegyes lombot tettünk a komposztba, nem mérhető a különbség felhasználásnál. A fekete dióterméssel viszont vigyázzunk továbbra is, ezeket gyűjtsük össze és dobjuk ki minél hamarabb!

Wolfgang Eckert képe a Pixabay -en.

Hirdetés