Valóban tilos és büntetés jár Magyarországon avarégetésért? Íme, a válaszok!

Hirdetés

Mindig előkerülnek a nagy kérdések, káros-e az avarégetés, számíthatok-e bírságra, ha kerti hulladékot égetek, bográcsozáshoz rakhatok azért tüzet és így tovább…Mostani írásomban szeretnék mindenre választ adni, remélem, hogy sokak számára hasznos lesznek e sorok. 

 

Mi a baj az avarégetéssel?

Sokan úgy gondolják, hogy az avarégetés egyáltalán nem káros, hiszen semmivel sem másabb, mint amikor fával fűtünk. Egyrészt jelentős mennyiségű szennyezőanyag kerül a levegő fatüzelés esetén is, azonban ha megfelelően kialakított fűtőberendezést alkalmazunk és száraz tűzifát, akkor csökkenthetjük a légszennyezést. Másrészt a szabadtéren történő zöldhulladékégetés jelentősebb szennyezéssel jár, ennek egyszerű oka van, a kertben összegyűjtött levelek és egyéb növényi részek nedvesek, összetömörödöttek, nehezen égő anyagok, amik nagyon lassan, oxigénhiányosak füstölnek. Szabadtéren nincs tűztér, így a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérséklet nem tud kialakulni, ezért általában sok káros anyag kibocsátásával jár az égetés.

És mivel még mindig szabadtéri, földön történő tüzelésről beszélünk, könnyedén lélegezzük meg ezeket a káros anyagokat. Kutatások alapján 100 kg avar égetése során annyi veszélyes anyag jut a levegőbe, amennyi egy közepes Ábeszennyezheti a határérték felett, jócskán meghaladva az összes autó szennyezésének mértékét.  Az avarégetés légyszennyezése a dohányzáséhoz hasonló, csakhogy egy közepes méretű avar százezer szál cigarettának felel meg. Avarégetés során jelentős mennyiségű benzapirén keletkezik, ami az egyik legsúlyosabb rákkeltő hatású anyag. 

 

Mit csináljunk avarégetés helyett?

Természetesen a komposztálással helyettesíthetjük a legjobban az avarégetést, mivel nemcsak, hogy eltűnik a kerti hulladék, hanem idővel páratlan minőségű humusz is képződik, amit felhasználhatunk a kertben. Általánosságban elmondhatjuk, hogy amennyi zöldhulladék keletkezik a kertben, az ott el is komposztálható. A nagyobb ágakat kiszáríthatjuk és fűtési céllal eltüzelhetjük a megfelelő tüzelőberendezésben, de fel is apríthatjuk és a komposztba tehetjük. Ha nincs lehetőségünk rá, vagy nem akarunk komposztálni, akkor vásároljunk zöldhulladékgyűjtésére alkalmas zsákokat, ebbe gyűjtsük össze a zöldhulladékot, a nagyobb ágakat kössük össze, az önkormányzat el fogja szállítani. 

Hirdetés

 

Tilos vagy nem tilos az avarégetés?

Magyarországon 2021 január 1-jétől országosan tilos a zöldhulladék égetése, csak a veszélyhelyzet idejére kaptak az önkormányzatok engedményt a tiltás bevezetésére. Azóta azonban úgy tűnik, hogy az égetés a koronavírus miatti veszélyhelyzet után is az önkormányzatok hatáskörében marad. Éppen ezért érdemes mindenképpen érdeklődni az önkormányzati hivatalban, hogy megengedett-e az avarégetés vagy sem.

Ha igen a válasz, akkor elmondják az ide tartozó szabályokat is, mikor, hogyan és mit lehet égetni. Vannak olyan települések, és elég sok van belőlük, ahol egész évben szigorúan tilos az égetés, a bírság 10-20 000 forinttól indul, bizonyos esetekben viszont a többmilliós összeget is elérheti. A következő szabály pedig mindenkire vonatkozik: a törvény kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles a terület éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani, aki pedig szabálytalanságon érnek, pénzbüntetésre számíthat. 

 

Mi a helyzet a bográcsozással?

Nyilvánvaló, hogy a bográcsozás és a kerti sütögetés is szennyező a levegőt, mivel tűzgyújtással járnak. Ugyanakkor, ha szakszerű a tűzrakás és a tűzkezelés, valamint megfelelő minőségű, száraz tüzelőanyagot használunk, akkor sokkal kevésbé lesz káros, mint a hosszasan füstölgő, nedves zöldhulladékdomb égetése. Szabadtéri főzés esetén általában elegendő kisebb mennyiségű száraz fa elégetése, így azért más a helyzet, mint avarégetéskor.

Fotó forrása: Pexels.com

Hirdetés