Így készíthetünk fillérekből komposztálót raklapok segítségével!

Hirdetés

Mostani cikkemben megmutatom nektek, hogyan hozhattok létre praktikus, mutatós és strapabíró komposztálót fillérekből raklapok segítségével, tartsatok velem és építsétek meg ti is minél hamarabb, nem fogjátok megbánni!

 

Korábbi írásaim hasonló témakörökben: magaságyás építése raklapokból, raklapkerítés építése saját kezűleg. Ezen cikkekben is említettem már, hogy szerencsére mindig hozzá tudtam jutni ingyen raklapokhoz, volt amikor „csak” egyutashoz, ez volt a többség, de volt, amikor kaptam EUR-raklapot is. Érdemes körbe néznie mindenkinek a környéken, meglepően sokan szeretnének szabadulni a feleslegessé vált raklapoktól.

 

Komposztáló építése raklapból – Az előnyök

A komposztálás során keletkező humuszanyagok javítják a talaj szerkezetét, ezzel védik a talajt az eróziótól, javítják víz- és hőháztartását. A komposztálás során az anyagban lévő kártevők, kórokozók elpusztulnak. Komposztálással a háztartási hulladékok mennyisége csökken (30-50%, a kerti hulladékoké gyakorlatilag teljesen), így a hulladéklerakókat is tehermentesíteni tudjuk. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, melyből a nehezen oldódó ásványi tápanyagok, mikroelemek folyamatosan felvehetők számukra. Szerkezetesebbé, porhanyósabbá, levegősebbé, dúsabbá, zsírosabbá, kövérebbé teszi a talajt. Raklapokból pedig könnyedén és gyorsan építhetünk komposztálót, szóval érdemes próbálkozni vele!

Komposztáló raklapból – Az előkészületek

Először is jelöljük ki a komposztáló helyét, mérjük le a raklapokat és már látni fogjuk, hogy mekkora területet vesz majd igénybe. Érdemes a komposztáló helyén elvégezni a tereprendezést, ne legyenek nagy gödrök, főleg a szélén, ahol a raklapok lesznek.

Hirdetés

A raklapok összecsavarozása előtt érdemes lefestenünk vagy akár le is kezelnünk a raklapokat, hogy több ideig maradjanak életben és még mutatósabbak legyenek. Ezután kezdődhet a csavarozás. Nem nagy ördöngösség ez sem, illesszük egymáshoz a raklapokat, majd facsavar és L-alakú profil segítségével rögzítsük egymáshoz a sarkokat. Készítsünk egy ajtót is: az egyik raklapot vágjuk ketté, majd az alsó és a fölső részét is zsanérok segítségével rögzítsük a sarokponton. Érdemes az ajtót előre befedni csirkehálóval, könnyebb dolgunk lesz.

A komposztáló külső felét vonjuk be csirkehálóval, így esztétikus marad a komposztálónk, nem fog kihullani semmi, ráadásul még szellőzni is fog teljes mértékben. Ha nem csirkehálót szeretnétek, akkor belülre tehettek geotextíliát is, ezt kisebb szögekkel vagy csavarokkal lehet rögzíteni.

Komposztáló raklapból – Kezdődhet a komposztálás!

Ezzel elkészült a komposztálónk, így megkezdhetjük a feltöltést. Az aljára mehetnek a nagyobb darabok, akár fatuskók, gyökerek is, pár év alatt szét fognak bomlani teljesen. A nagyobb darabok után tegyünk bele gallyakat, majd érkezhet az apró nyesedék, levelek, levágott fű, konyhai hulladék, stb. A tetejét beboríthatjuk egy kis kerti földdel is, majd locsoljuk be, hogy hamarabb legyen eredményünk.

Persze nem szükséges azonnal megtöltenünk, szépen lassan is hordhatjuk bele a komposztálni kívánt dolgokat, így év végére fog nagyjából megtenni – ez függ attól, hogy mekkora a kert és komposztáló. Sok sikert kívánok mindenkinek, mutatok egy videót is, ami segíteni fog az építésben:

 

Hirdetés