Fillérekből, pillanatok alatt készíthetünk magaságyást raklapokból

Hirdetés

A magaságyás építése egyre jobban kezd elterjedni a kertbarátok körében, mostani cikkemben megmutatom nektek, hogyan hozhattok létre raklapok segítségével könnyen, gyorsan és olcsón magaságyást!

 

A magaságyások előnyeiről, hátrányairól és építéséről sok mindent megosztottam veletek előző cikkemben, ha lemaradtatok volna róla, akkor kattintsatok ide és olvassátok el minél hamarabb! Most pedig nézzük, hogyan alkothatunk gyorsan, könnyen és fillérekből magaságyást raklapok segítségével.

 

Miért előnyös raklapot használni?

A mostani építőanyag árak mellett szerintem nem kérdés, miért olyan előnyös a raklapok használata. Mi többször is hozzájutottunk már raklaphoz teljesen ingyen, ezek egyutas raklapok, de léteznek az EUR-raklapok is, amik betétdíjasok, ezeket pénzért lehet megvásárolni – nálunk 1500-3000 forintba kerülnek, nagyon változnak az árak.

Hirdetés

Tavaly például raklapkerítést építettünk, idén pedig megvalósítjuk majd a magaságyást is, ha elkészül, rakok fel képeket a csoportba. A raklapból készült magaságyás megépítése nemcsak olcsó, hanem egyszerű is, nem kell bajlódnunk a deszkákkal, vagy a különféle elemekkel, nagy vonalakban nincs más dolgunk, mint összecsavarozni pár darab raklapot.

 

A raklapból készült magaságyás építésének menete

Mi hat darab raklapot fogunk használni, de lehet kisebb magaságyást is építeni. Először jelöljük ki a magaságyás helyét, majd ássuk egy 20 centiméteres alapot. Tegyük helyükre a raklapokat és csavarozzuk össze. Ezután a magaságyás belsejét béleljük ki geotextíliával és töltsük fel. Az alsó 20 centiméteres rétekbe kerüljenek ágak, gallyak, egyéb nyesedék, a következő 20 centiméteres réteget felaprított szerves hulladék (vágott fű, konyhai hulladék), töltse ki, majd jöhet egy 20 centiméteres komposztréteg, a tetejére pedig 20 centiméter vastag jó minőségű, friss kerti föld.

 

Nekünk egyedül a geotextíliáért kell majd fizetnünk, ezen kívül minden megtalálható a kertben, így tényleg pár ezer forintból lesz egy működő magaságyásunk. Ezzel készen is vagyunk, az alábbi videóban megtekinthetitek az építés menetét, minden lépést részletesen.

Andreas Lischka képe a Pixabay -en.

Hirdetés