Filléres, mégis mutatós – Készítsünk kerítést raklapból!

Hirdetés

Szükségünk volt egy elválasztó kerítésre, ugyanis három igencsak nagytestű kutya mellett nehézkes fenntartani a veteményest. Már télen nekiálltam gondolkozni, tervezgetni és arra jutottam, hogy szerezni fogok raklapokat és a segítségükkel fogom létrehozni a kerítést!

A raklapkerítés előnyei

A raklapoknak több típusuk van, célom az volt, hogy találjak 13 darab ugyanolyat – nem volt olyan egyszerű, mint azt gondoltam. Nem akartam sokat költeni a kerítésre, az EUR-raklapok nálunk 2000-2500 forintba kerülnek, így már nagyjából 30000 forintba fájt volna a kerítés. Mindemellett ezek a típusú raklapok igaz, hogy masszívabbak, viszont kisebbek, mint az egyutas társaik. Vártam egészen áprilisig, mire végül egy ismerősöm felhívott telefonon, hogy mindjárt ott lesz nálunk, hozza a raklapokat. Nagyon megörültem, siettem haza, mert egy kis aggodalom is volt bennem – mi van, ha nem olyanok, mint amit szerettem volna? Na, de szerencsére barátom tudta, hogy mire vágyok, meghozta nekem ingyenesen a tökéletes darabokat, így kezdődhetett az építés! 

Raklapkerítés megépítése

 

A raklapkerítés megépítése

A tervezésen már túl voltam, lemértem a hosszúságot, kiszámoltam, hány darabra van szükségem, így hát összeszedtem a szükséges szerszámokat és elkezdtem az építést. Nem kezeltem le a raklapokat, de a későbbiekben szeretném legalább lefesteni, hogy tartósabb és mutatósabb legyen (csak egy tipp: inkább csináljátok építés előtt, könnyebb dolgotok lesz). Szintén az olcsósságra törekedtem, ezért tetőlécet vásároltam oszlopként. Igaz, hogy volt otthon egy pár karó, de ezeket nem szerettem volna felhasználni. A tetőlécekért fizettem 3600 forintot, ezen kívül kellettek még csavarok, illetve zsanér a kapuhoz – nem tudom, hogy ezek mennyibe kerültek darabra lebontva, de szerintem a lécekkel együtt 4500 forint lehetett a teljes költségem. 
A raklapokat nem ástam be a földbe, mivel nem szerettem volna, hogy túlzottan ki legyenek téve az esővíz okozta károknak. Egy kis talajegyengetés után a földre helyeztem a raklapokat – utólag belegondolva, szerintem jobb egy fokkal, ha kis betonalapra tesszük a raklapot, mert így a gaz sem fog gondot okozni és hosszútávon stabilabb lesz a kerítés. A tetőléceket egyforma méretűre vágtam, majd ezeket ástam le a földbe, raklaponként kettő darabot. Miután elég stabilak lettek, rájuk tettem a raklapot, majd a lécekhez csavaroztam.

Hirdetés

Raklapkerítés kapuval

Ezután jött a következő raklap, ugyanezzel a megoldással és így tovább. Amikor a végére értem, a megmaradt tetőlécdarabok segítségével egymáshoz csavaroztam a raklapokat és már készen is volt a kerítés. Ja, igen, ami kimaradt a leírásból: a kapu! Egy raklapról leszedtem a talpat és kettévágtam, majd a deszkákat rögzítettem a vágás után. Erre rákerült 2 darab zsanér és már kész is volt a kapu, amit rácsavaroztam egy számomra szimpatikus és kényelmes helyen található raklapra. Végül az egyik oldalon kaptak még egy kis megerősítést, hogy egyáltalán ne inogjon a kerítés – 40-50 kilós kutyák mellett törekedtem a minél jobb stabilitásra. Nagyjából 3 óra alatt lettem kész a kerítéssel, fúrtam-faragtam, fűrészeltem, és mindössze kb. 4500 forintot költöttem. Ha még hozzáveszem, hogy le fogom festeni, akkor is meg fogok állni 10000 forintnál, ami valljuk be őszintén, nem olyan nagy összeg. 

Raklapkerítés megerősítése

 

Hirdetés