Minden kertben jól jöhet – Így építsünk magaságyást!

Hirdetés

Az én véleményem az, hogy minden kertben nagy segítséget jelenthet a magaságyás, mostani cikkemben elmondom, hogyan hozhattok létre saját kezűleg magaságyást, de kitérek a magaságyás előnyei és hátrányaira is, érdemes velem tartani!

 

Magaságyás építése – A magaságyás előnyei

A magaságyás legnagyobb előnyét a magassága jelenti, ami könnyebb gondozást tesz lehetővé. Gondoljatok csak bele, a magasság miatt nem kell állandóan lehajolnunk a termény betakarításához vagy a gyomok kihúzogatásához. Ezen tulajdonsága miatt a magaságyás idős emberek számára is ideális lehet. A magaságyás további előnye, hogy nem kell attól félnünk, hogy a rossz minőségű kerti talajban megteremnek-e a zöldségek vagy sem. A magaságyás talaját mi választjuk meg, és ha szükséges, akkor sokkal könnyebben feljavíthatjuk annak minőségét. A magaságyás előnye az is, hogy megfelelő rétegezettséggel hőtermelő képeséggel bír, ezért korábban kezdhetjük meg a növények nevelését. A magaságyás érdekessége, hogy hidegtűrő zöldségeket már februárban is termeszthetünk benne, ha ellátjuk fedéllel.

 

Magaságyás építése – A magaságyás hátrányai

Mint mindennek, magaságyásának is vannak hátrányai, szerintem a legnagyobb hátulütője a költségekben rejlik. A magaságyásban való termesztés elkezdéséhez sokkal nagyobb befektetésre van szükségünk, mint a szabadföldi termesztéshez. Megépíthetjük a magaságyást saját kezűleg, de az anyagot akkor is meg kell vásárolnunk, és fel is kell töltenünk a magaságyást. És itt jön is a másik hátrány, a föld minőségét mi magunk szabályozzuk. A legjobb, ha betartjuk a rétegrendet, és komposztot használunk, ebből azonban sok esetben nincs annyi, amennyi elég lenne egy magaságyás feltöltéséhez. Hátrány lehet az is, hogy nem tudunk megálljt parancsolni magunknak és a növényeknek. A magaságyás esetén zsúfolt állapotot eredményezhetünk a nagyobb hozam reményében. Azt viszont érdemes tudni, hogy minél több a növény, annál rosszabb a légmozgás, ennek eredményeképp pedig megjelennek a különféle betegségek.

Hirdetés

 

Magaságyás építése – Építsünk magaságyást!

Én akkor is azon a véleményen vagyok, hogy a magaságyás nagyon jó dolog, mindenkinek a kertjében ott lenne a helye. Fentebb láthatjátok, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a magaságyás jelenléte, döntse el ezek után mindenki maga, hogy szeretne, vagy nem szeretne magaságyásban növényeket termeszteni. Ha az igen mellett teszitek le a voksotokat, akkor maradjatok velem és nézzük, hogyan építhetjük meg saját kezűleg a magaságyásunkat!

Magaságyás

Alois G. Auinger képe a Pixabay -en.

Magaságyás építése – A magaságyás helye a kertben

A magaságyás építése (mint minden másé is) a tervezéssel kezdődik – először is keressük meg az ideális helyet a magaságyás számára. Célszerű egy könnyen megközelíthető, napos, és szélvédett helyet választani a számára, aminek a közelében van vízvételi lehetőség.

 

Magaságyás építése – A magaságyás méretei

A magaságyás magassága 60-80 centiméter között mozog (ideálisabb a 80cm), szélessége 120-150 cm, hosszúsága pedig 4-10 m. A magaságyás méretének és kinézetének csak a pénztárcánk szabhat határt. Magaságyás készülhet deszkából, széldeszkából, téglából, betonból (eléggé rideg hatású) vagy bármilyen más, leginkább természetes anyagból.

 

Magaságyás építése – A magaságyás építésének menete

Először is ki kell jelölnünk a magaságyás helyét és ki kell ásnunk a talajt 20 cm mélységben – ide fok kerülni a legalsó, talajképző réteg (ágak, gallyak, metszések nyesedéke, szőlővenyige, kukorica-, napraforgószár, stb.). Építsük meg a keretet, majd béleljük ki geotextíliával vagy apró lyukú dróthálóval. Ügyeljünk arra, hogy a keret egyes részei között maradjon rés, ami lehetővé teszi a légmozgást. A keret megépítése után töltsük be a legalsó, talajképző réteget, és tömörítsük taposással azt.

A következő 20 cm vastag réteg álljon felaprított szerves hulladékból (komposzt, vágott fű, konyhai hulladék), majd erre mehet 20 cm vastagságú lehullott falevél. Következhet még egy 20 cm vastag réteg, ami komposztból áll, ebbe már érdemes keverni istállótrágyát is. A legfelső 20 cm vastagságú réteg jó minőségű, friss kerti földből álljon (az is jó, ha az első réteghez kitermelt földet használjuk fel, ha jó minőségű).

Készen is vagyunk a magaságyással, a szerves anyagok korhadási folyamata hamar be fog indulni, mi pedig tavasszal megkezdhetjük a magok vetését és a palántázást is.

Borítókép: Jeyaratnam Caniceus képe a Pixabay -en.

Hirdetés