Vetési naptár – Letölthető vetési naptár, hogy tudd, mikor, mi, hogyan és hova kerüljön!

Hirdetés

A vetési naptár nagyon sokak segítségére lehet abban a kérdésben, hogy mit mikor csináljunk a veteményesben. Mostani cikkemben kedveskedek nektek pár remek tanáccsal, amit érdemes megfogadni, valamint készítettünk egy vetési naptárat, ami letölthető, kinyomtatható – nem árt elmenteni jó helyre!

 

Vetési naptár szükségessége – Avagy mire jó a vetési naptár?

A vetési naptár, mint ahogy a nevében is benne van, egy naptár, amiben szerepelnek a legfontosabb dátumok. Megmutatjuk, melyik zöldséget mikor vessük el és mikor lehet elkezdeni a betakarítást. Nagyon sok embertől hallottam, hogy bajban van a dátumokat illetően és sokszor elkésik egy-egy mag vetésével, nekik biztosan sokat fog segíteni a vetési naptár. Ezután elég lesz egy pillantást vetni a jó helyre elmentett, kinyomtatott vetési naptárra és tudni fogjuk, mit mikor kell vetni és betakarítani. Leginkább kiskerti veteményesek esetén ajánlom, de természetesen máshol is alkalmazható.

A vetési naptár magyarázata

A vetési naptárban nem szerepel az összes növény, leginkább azokat gyűjtöttük össze, amit a legtöbb ember kedvel, és aminek a termesztésével a legtöbben próbálkoznak – így is sikerült a vetési naptárba 51 darab növényt gyűjteni. Zöld színnel jelöltük a vetés idejét, pirossal pedig a betakarításét.

Több növény esetében is lehet látni, hogy hosszú a betakarítás ideje, ez azért van, mert például a petrezselyem vagy a sárgarépa folyamatosan szüretelhető, nem szükséges és nem is szoktuk egyből felszedni az összes darabot belőlük. Ha kinyomtatjátok, akkor érdemesebb színesben megtenni ezt, csak úgy tudjátok majd jól használni.

Vetési naptár magaságyásban?

Magaságyás építése manapság egyre jobban elterjedt trend, így kitérek egy kicsit erre a témakörre is. A magaságyásban szinte mindent ugyanúgy kell csinálnunk, mintha veteményesünk lenne, annyi a különbség, hogy vannak olyan zöldségek, aminek a magjait már hamarabb el lehet vetni. Ennek az az oka, hogy a magaságyás megfelelő rétegezettséggel hőtermelő képességgel bír, a hidegtűrő zöldségeket már februárban termeszthetünk benne, ha ellátjuk fedéllel.

Hirdetés

A vetési naptár a növénytársításokat is segíti

A növénytársításoknak nagyon sok előnyük van a kiskertben, éppen ezért elengedhetetlen a használatuk. Nem is gondolnád, de a vetési naptár a növénytársításokban is segít, mivel megtudhatjuk belőle, hogy a különböző, egymást segítő növények magjait mikor kell elvetnünk. Másik írásomban el fogok mondani nektek mindent a magvetésről, rengeteg tanácsot fog tartalmazni, éppen ezért érdemes követni weboldalunkat, ne maradjatok le semmiről!

Töltsd le te is vetési naptárunkat!

Az alább található képre kattintva nagyméretben, PDF-ben is le lehet tölteni a vetési naptárat, ami kinyomtatható, a szerszámtároló vagy a kamra falára kihelyezhető, így mindig szem előtt lehet tartani. Remélem, hogy mindenkinek nagy segítségére lesz ez a vetési naptár!

Vetési naptár

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Hirdetés