Növénytársítások a kiskertben – A növénytársítások előnyei és használatuk

Hirdetés

A növénytársításoknak óriási hasznát vehetjük a kiskertben, akár teljes mértékben öngyógyító is lehet a veteményes, ha kihasználjuk a növénytársítások előnyeit. Nézzük hát, mit kell tudni a növénytársításokról, érdemes velem tartani, érdekes témát boncolgatok!

 

Mit is nevezünk növénytársításnak?

A növénytársítás igazából nem más, mint egy sok-sok éven át kikísérletezett növénytermesztési módszer, aminek az a lényege, hogy egymásnak hasznos növényeket ültetünk egymás mellé, tehát társítjuk őket. A növénytársítással kialakul egy vegyeskultúra, ami segít abban, hogy optimális legyen a terméshozamunk, egészségesebbek legyenek a növények. A növénytársítás rendkívül fontos a kiskertben, hiszen ezzel a módszerrel ki tudjuk hozni a veteményesből a lehető legtöbbet. Arra azonban érdemes figyelnünk, hogy a növények eltérő tápanyagigénnyel rendelkeznek, ezért nagy hibát is elkövethetünk növénytársítás során – a nagyobb tápigényű növények képesek hátráltatni, egyesek rontják, mások pedig javítják a talajt. Minden esetben olyan növényeket kell társítanunk, amik segítik egymás fejlődését. Növénytársítást alkalmazhatunk a betegségek megelőzése érdekében, de nagy szerepet játszik a növények, a talaj egészségében és a termés fokozásában is.

A növénytársítás fontosabb szabályai

Növénytársítás esetén (de egyébként is) szem előtt kert tartanunk a kert könnyen kezelhetőségét, ezért a hasonló méretű, vetési idejű és tenyészidejű növényeket érdemes összerendeznünk. Ha egyszerre vetjük és takarítjuk be ezeket a növényeket, a dolgunk sokkal könnyebb lesz, nem kell sok feladatot észben tartanunk, a munka gyorsabbá válik.

Növénytársítás során figyelembe kell vennünk a növények gyökerét is (terjedelmét, mélységét). A gyökér hosszúsága összefügg a növény talajjavító képességével, minél hosszabb a gyökér, annál könnyebben töri át az agyagos részeket. A rövid gyökérrel rendelkező növényeket ültessük két fősor közé, mivel a gyökerek sekélyen találhatók, felszedésük esetén nem okozunk gondot a környező növények számára.

Fontos, hogy ne ültessük egymás közelébe ugyanannak a növénycsaládnak a tagjait, mivel ezek a haszonnövények gyakran hasonló tulajdonsággal rendelkeznek. Ez annyit jelent, hogy ugyanazokra a betegségekre, kártevőkre lehetnek érzékenyebbek, valamint hasonló a tápanyagigényük. A növénytársítás nagy célja az, hogy a növények ne hátráltassák egymást, ebben az esetben ez nem érvényesülne.

Hirdetés

Léteznek talajzsaroló növények, amik minden hasznos tápanyagot elszívnak a környezetükből, rontják a talaj minőségét. Éppen ezért fontos szabály, hogy ilyen növények közelébe, vagy utánuk mindig talajjavító növényeket ültessünk, így a károkat növénytársítással képesek leszünk helyreállítani és létrehozhatunk egy egészséges körforgást.

A növénytársítás során előbukkanó hatások

Növénytársítás során kémiai-, mechanikai-, valamint biológiai hatást, növénykommunikációt figyelhetünk meg. A növények illóolajok segítségével kommunikálnak, ha valamelyik kártevő megtámadja valamelyik növényt, a többi felkészülhet. Kémiai anyagokkal hatnak egymás csírázására, növekedésére, de még a termések érésére is. A növények növénytársítás során képesek befolyásolni egymás növekedését különböző környezeti tényezők hatására, ráadásul odavonzhatják a beporzó rovarokat is.

Növénytársítással a kártevők ellen

Sok előnyt elmondtam már a növénytársításról, de még maradt egy, az pedig a kártevők elleni védekezés. A különféle kártevők ellen nemcsak növényvédőszerekkel védekezhetünk, hanem növénytársítással is, mivel vannak olyan növények, amik képesek megszabadítani a másik növényt a kártevőktől. Levéltetvek ellen védekezhetünk például csalánnal, fokhagymával, kamillával, korianderrel, levendulával, metélőhagymával. Hangyák ellen bevethetjük a madársalátát, a levendulát, valamint a fodormentát. Burgonyabogár ellen hatásos a bab, a hagyma, a kapor, valamint a lóhere, májusi cserebogár ellen pedig a fokhagyma és a muskátli.

Növénytársítás példákkal

Az alábbi táblázatban megtalálhatjátok a leggyakrabban vetett növényeket és a leggyakrabban használt növénytársításokat (ebből adódik, hogy nem szerepel benne minden növény). A képre kattintva nagyobb méretben tölthetitek le a táblázatot, remélem, hogy segíteni fog sokaknak!

Növénytársítás példák

Borítókép: Schutterstock.com

Hirdetés