Tippek a rekord mennyiségű paradicsom termesztéséhez

Hirdetés

A legkönnyebben termeszthető zöldségek közé tartozik a paradicsom, azonban van néhány tipp/trükk, amit ha betartunk, rekord mennyiségű termésünk lesz, mostani cikkemben ezeket az apróságokat osztom meg veletek!

 

Paradicsomtermesztési trükkök – Nem mindegy, milyen a palánta!

Sokak szerint teljesen mindegy, azonban ez egyáltalán nem igaz, nagyon is fontos, hogy milyen palántát ültetünk. Ez azért van így, mert manapság egészen különböző fajtájú paradicsomok állnak a rendelkezésünkre: ott vannak szerencsére még mindig a hagyományos magyar fajták, de egyre inkább elterjednek a holland, francia, valamint amerikai fajták.

A különböző fajtáknak azonban nem ugyanazok az igényei, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen palántát veszünk és azt hova ültetjük ki. Balkonra ültethetők a törpe fajták, konyhakertbe a korai, középérésű és determinált növekedésű fajták, amik jellegzetes bokor típusúak.

Választáskor azt érdemes figyelembe venni, hogy a paradicsom termése sima, gömb vagy tojás formájú legyen – a barázdált felületen könnyebben megmarad a nedvesség, ezáltal könnyebben is támadják meg a kártevők, kórokozók. A paradicsom sikeresen termeszthető magaságyásban is (magaságyás építése), érdemes próbálkozni ezzel a módszerrel. 

Paradicsomtermesztési trükkök – A hőmérséklet kulcsfontosságú

A paradicsom a melegkedvelő növények közé tartozik, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy nincs akkora melegigénye, mint a paprikának, viszont sokkal fényigényesebb. Éppen ezért május elejénél hamarabb nem érdemes kiültetni a palántákat a szabadba – akkor érzi magát a legjobbak, ha a hőmérséklet 20 Celsius fok körül alakul.

Hirdetés

Paradicsomtermesztési trükkök – A támrendszer nélkülözhetetlen

Sokan nem foglalkoznak a támrendszerrel, pedig tényleg kulcsfontosságú. Ha megfelelő támrendszert biztosítunk a paradicsom számára, akkor kellőképpen átjárja a növényeket a fény és a levegő. Ha nem alakítjuk ki a támrendszert, akkor a terméssel teli hajtások a földet fogják érni, így pedig befülledheta bokor alja, a lombozat és maga a termés is könnyebben károsodhat.

Paradicsomtermesztési trükkök – Játék az öntözéssel

A paradicsomnak mélyrehatoló, erős gyökérzete van, ez azt eredményezi, hogy sok-sok vizet igényel. Ha nem kap elegendő vizet, akkor sokkal kisebbek lesznek a termések. Érdemes minden nap elvégeznünk az öntözést, ezt pedig úgy tegyük, hogy még véletlenül se érje víz a paradicsom leveleit, mert azok megperzselődhetnek, lehullhatnak.

Paradicsomtermesztési trükkök – Mulcsozás

Az öntözésben segíthet a mulcsozás, én a fűnyesedéket szoktam a tövekhez tenni. Ez a réteg segít nedvesen tartani a paradicsom földjét és gátolja a gyomosodást is. A mulcsozás emellett biztosítja a megfelelő talajhőmérsékletet, amire a paradicsom egyébként is kényes.

Paradicsomtermesztési trükkök – Kacsozással nő a termésátlag

Sokan nem végzik el a kacsozást sem, mivel úgy gondolják, hogy felesleges ez a művelet. Pedig abban az esetben, ha megritkítjuk az intenzíven növekvő oldalhajtásokat, akkor sokkal szellősebb lesz a paradicsomtövünk, ráadásul a növény nem a zöld részeket fogja fejleszteni, hanem a termésekről fog gondoskodni. Túlzásba ne essünk, a növény lombjának nagyjából 70-80 százalékát érdemes megtartani.

Paradicsomtermesztési trükkök – Vessük be a növénytársítást

A növénytársításokat a paradicsom esetében is be kell vetnünk, ezzel nagyon sokat segíthetünk a növénynek. A paradicsom kedveli a fokhagyma társaságát, a két növény gyökérbeli működése, illóolajai kedvező hatással vannak egymásra. Ültessünk büdöskét is a paradicsom környékére, ugyanis a virág magára fogja csalogatni a paradicsomot károsító tetveket és óvja a fonalférgektől is. Továbbá segít a paradicsomnak a bazsalikom, a menta, a paprika, a petrezselyem, a sárgarépa, a spárga, valamint az uborka.

Cico Zeljko képe a Pixabay -en.

Hirdetés