Gyümölcssövény kialakítása – Legyen tele gyümölccsel a sövényed!

Hirdetés

Igaz, hogy több munkát igényel, mint a hagyományos sövénymegoldások, az eredmény viszont sokkal-sokkal szebb és jobb, ugyanis nem csak egy mutatós sövényt kapunk, hanem még gyümölcsöket is eredményezni fog a művelet, nézzük, hogyan nevelhetünk sövényt gyümölcsfákból!

 

Gyümölcssövény kialakítása

Számos országban sokféle, különféle sövényrendszert alkottak már meg viszonylag sűrűn egymás mellé telepített gyümölcsfákból, Magyarországon azonban még nem terjedt el annyira ez a módszer. Pedig a lehetőség hazánkban is adott lenne, csak éppen a munka több az így kialakított sövénnyel, mint mondjuk egy babérsövénnyel.

Siggy Nowak képe a Pixabay -en.

Gyümölcssövény kialakítása gyümölcsbokrokkal

Ugyanakkor a gondozás mértékét csökkenthetjük, ha különféle gyümölcstermő bokrokból állítjuk össze a sövényünket. Bokrok esetében a metszés könnyebb és gyorsabb, mivel nem nagyméretű fákról, hanem kisebb méretű bokrokról van szó. Gyümölcsbokrok közül alkalmas sövénynek például a málna, a szeder, a berkenye, a galagonya, a ribizli, a köszméte, a bodza, a som, vagy éppen a mogyoró.

Hirdetés

Egy tanácsot azért még hozzá teszek: érdemes változatos, mindig más képet mutató gyümölcssövényt létrehozni, ami mindig termő és díszítő. Ez annyit jelent, hogy ne csak egy fajtájú növényt ültessünk, hanem sokfélét.

Gyümölcssövény kialakítása gyümölcsfákból

Gyümölcsfák esetében kicsit nehezebb a helyzet, mivel ezeket úgy kell nevelnünk, hogy az ágaik a törzshöz viszonyítva két irányba, egymástól 180 fokos szögben nőjenek, így a korona egy kétdimenziós, síkfelületnek felel meg. A tökéletes eredmény eléréséhez érdemes elágazásmentes, egyéves facsemetét telepíteni. a termő fa kívánt magasságától függően visszavágjuk a csemetét ott, ahol az első vízszintes ágpárat szeretnénk kialakítani.

Amint kissé megerősödött ez az ágpár, rögzíteni kell a kialakított támrendszer huzalához. A forma metszéssel, kötözéssel és súlyozással alakítható. Nem kell sajnálni a fát, mivel a vízszintesen kötött ágak pár hónap alatt megszokják az állásukat, később pedig a megfelelő irányt tartva növekednek tovább.

Gyümölcssövény kialakítása

Az ágpárok mellett meg fognak jelenni hajtások, amiket szintén alakítani kell, ha meredekek vagy felfelé törők, akkor fokozatosan vízszintesre kell húzni, előbb 45 fokra állítsuk, majd 60-ra, végül vízszintesre kötözzük. Abban az esetben, ha a hajtásfejlődés lassú lenne, ősszel érdemes egyharmadával visszavágni a huzalhoz erősített alsó ág kialakítására szánt fiatalabb részeket. Többnyire 3-5 emeletet (vízszintes termőkart) alakítunk ki, így érhetjük el a sövényhatást és a termőképességet.

Gyümölcssövény kialakítása – Hova kerüljön és mik a hátrányok?

Mint minden esetben, a gyümölcssövény kialakításakor is számolnunk kell hátrányokkal. Mint említettem, sok vele a munka, ráadásul a végső kialakulás akár évekig is eltarthat. A gyümölcssövényt kialakíthatjuk házfal mellé, de kiváló tárhatárolásra is, kerítés közelében. További előnye, hogy kevés helyet foglal. Az alábbi videóban megnézhetitek még pontosabban, lépésről lépésre, hogyan alakítható ki gyümölcssövény, angol nyelvű a videó (nézzétek ezt el nekem), de szerintem így is érthető.

 

Hirdetés