Feledésbe merülő csodagyümölcseink – A húsos som bemutatása, termesztése

Hirdetés

A húsos som méltatlanul került ki a magyarországi kertekből, hiszen gyümölcse egészséges, ízletes, ráadásul sokféleképpen felhasználható. Nézzük, mit érdemes tudnotok a húsos somról!

 

Egy korábbi írásomban a köszmétét mutattam be nektek, ami szintén a lassacskán feledésbe merülő növények közé tartozik, kattintsatok ide, ha szeretnétek vele is megismerkedni!

 

A húsos som élőhelye

A húsos som (Cornus mas) egész Európában, így természetesen a Kárpát-medencében, Magyarországon is elterjedt. A középhegységekben találkozhatunk vele, általában erdőszéleken. Több országban is termesztik (pl. Ausztria, Bulgária, Románia, Szlovákia), Magyarországon őshonos növényként tartják számon, ezt több helység-, és családnév is bizonyít (Somló, Som, Somos).

Hirdetés

A húsos som bemutatása

A húsos som 3-7 méter magasságot elérő cserje, szokás a tavasz hírnökének is nevezni, mivel még lombosodás előtt megjelennek rajta a sárga virágok – mesés dísze ilyenkor a kertnek. A húsos som gyümölcse 1-3 centiméter nagyságú, hosszúkás, leginkább a cseresznyére emlékeztet, élénkpiros, savanykás ízű. A húsos som fája igénytelen, tősarjakról bárhova telepíthető, a hideget is jól bírja.

 

A húsos som fajtái

A húsos som között találhatunk nagy gyümölcsű fajtákat, ilyen például a szlovák Devin és Titus, valamint az osztrák Jolico. Sárga gyümölcsöt hoz a fructo flavo fajta, szintén sárga gyümölcsű és körte formájú az Őszi tűz névre keresztelt fajta. Magyarországi tájfajta a Császlói, ami Szatmárban és a Nyírségben honos, a Szadai pedig a Gödöllői-dombságon, legfőképpen Szadán és Gödöllőn.

 

A húsos som termesztése

A húsos som azon növények közé tartozik, amik kevés gondozást igényelnek, legfontosabb teendőt, hogy az idősebb bokrokat ritkítsuk meg. Ültetése során ügyeljünk arra, hogy napra kerüljön, ugyanis árnyékban nem fog termést hozni. A húsos som ültetésére ősszel kerüljön sor, az idősebb növényeket pedig január és március között kell megritkítanunk. Bírja az erőteljes visszavágást is, könnyedén kihajt tőről.

 

A húsos som felhasználása

Régen szinte minden részét felhasználták, különböző használati tárgyakat és kisebb bútorokat készítettek a faanyagából, a kérgéből sárga színező anyagot vontak ki, a magjából pedig olajat nyertek. Manapság kezd veszíteni az értékéből, mivel kertekben és közparkokban is díszcserjeként ültetik, pedig nagyon értékes növény. Gyümölcsének C-vitamin tartalma 200mg/100g körül van, emellett gazdagon található benne karotin és számos ásványi anyag is. Beltartalmi értéke jelentős, készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, dzsemet, gyümölcsöt, vagy akár pálinkát is. Éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan sós vagy ecetes vízben köménymaggal érdemes eltenni, borecetben eltéve pedig helyettesítheti a kapribogyót.

Goran Horvat képe a Pixabay -en.

Hirdetés