A gyümölcsfák átoltásának szezonja – Február végétől végezhetjük el a gyümölcsfák átoltását!

Hirdetés

A kora tavaszi időszak nagyon fontos a kert életében, ilyenkor kell elvégeznünk a gyümölcsfák metszését, ekkor kell magaságyást építenünk, lassan elkezdhetjük a tavaszi gyepszellőztetést és nem utolsósorban időt kell szakítanunk a gyümölcsfák átoltására is. Mostani írásomban ez utóbbival fogok foglalkozni!

 

Gyümölcsfák átoltása – Miért végezzük el a gyümölcsfák átoltását?

Gyümölcsfát magról nem igazán lehet úgy szaporítani, hogy pontosan ugyanolyan fajta fát neveljünk, mint amilyen az eredeti növény. Az átoltás esetében viszont más a helyzet, ekkor az eredeti fát szaporítjuk, lehetőséget kínálva arra, hogy egy számunkra kedves, vagy ízletes gyümölcsöt termő fát megmentsünk és tovább szaporítsunk. Az átoltás érdekessége, hogy az új fácska a régi anyafa minden tulajdonságát hordozni fogja, közel ugyanolyan gyümölcsöt falatozhatunk róla. Ugyanakkor az oltás más célokra is szolgálhat, mivel a sérült gyümölcsfákat megmenthetjük segítségével.

 

Gyümölcsfák átoltása – Mikor végezzük el a gyümölcsfák átoltását?

A gyümölcsfák átoltásának ideje nem egyértelmű, a hozzá kapcsolódó munkálatok már a tél során megkezdődnek. Általánosságban megállapítható, hogy még a fák nedvkeringésének megindulása előtt le kell vágnunk azokat az oltóvesszőket, amiket később vad alanyra fogunk oltani. Az oltás sikerességének szempontjából fontos, hogy nyugalmi állapotban legyen az oltóvessző, éppen ezért a legalkalmasabb időszak február végétől március végéig tart. Ekkor a nemes rész nagy eséllyel még abban az évben kihajt. Az oltásra olyan napokat érdemes választani, amikor nincs fagy, eső, nagy szél és a hőmérséklet viszonylag magas.

 

Hirdetés

Gyümölcsfák átoltása – Milyen növényeket válasszunk átoltás esetén?

Általában fásszárú növényeket szokás átoltani, de alkalmazható lágyszárúak esetében is, viszont ezek sokkal érzékenyebbek. Az sem mindegy, hogy milyen vad alanyt választunk, nem mindent lehet mindenre oltani, az adott fajok fogadására leginkább azok vad formái a legalkalmasabbak, például körtefák esetében a vadkörték. Fontos, hogy gyengébb növekedésű alanyra ne oltsunk, ebben az esetben az oltás alatti rész karcsúbb és törékenyebb lesz. A fordított esetre is ügyeljünk, mivel ha erősebb növekedésű az alany, akkor hatalmas törzsön szerény koronát fogunk kapni.

 

Gyümölcsfák átoltása – Hogyan végezzük el az átoltást?

Az átoltáshoz tehát szükségünk lesz egy erősebb növényre (alany), valamint az erre kerülő nemes növényrészre. Fontos, hogy átoltás során a nemes hajtások szöveteinek összeforradása tökéletes legyen, éppen ezért gondosan válasszuk meg a partnereket, az oltás módját és idejét. Az alany szerepe az, hogy vízzel és tápanyaggal lássa el a nemes részt, míg a nemes rész fotoszintetizál, szerves anyagot állít elő, virágokat, gyümölcsöket nevel. A két rész együtt él, többségében mégis megtartják eredeti tulajdonságaikat.

 

Gyümölcsfák átoltása - Az átoltás fajtái

Az úgynevezett lapolás során a közel hasonló átmérővel rendelkező nemes és vad vesszőt harántirányban metsszük el, majd a két ágat összeillesztjük. Ezt követően a vesszőket oltószalaggal szorítjuk össze, a nemes részt pedig 3-4 rügyre visszavágjuk. Ékoltás esetén vastagabb a vadalany, ilyenkor a nemes vessző végét ékszerűen, V-alakban kihegyezzük, majd a vad vessző lemetszett végében hosszirányban készített vágásba tűzzűk. Oltás után a sebet kötözzük be és sebzáró anyaggal zárjuk légmentesen.

Sikeres átoltás után azt fogjuk tapasztalni, hogy a korona gyors növekedésbe kezd, ha pedig minden életfeltételét kielégítjük, akkor az átoltás utáni második, vagy harmadik évben gyümölcsöket szüretelhetünk. Az alábbi videót is érdemes megtekintenetek, nagy segítségre lesz:

Fotó forrása: Youtube

Hirdetés