Tavaszi gyepszellőztetés – Mikor, hogyan, miért végezzük el a tavaszi gyepszellőztetést?

Hirdetés

A tavaszi gyepszellőztetést mindenképpen érdemes elvégezni, hihetetlenül fontos a tavaszi gyepszellőztetés és nagyon hálás lesz érte a gyep. Nézzük, mikor, hogyan és miért hajtsuk végre a tavaszi gyepszellőztetést!

 

Tavaszi gyepszellőztetés – Miért végezzük el a tavaszi gyepszellőztetést?

A tavaszi gyepszellőztetés gyepünk életében az egyik legfontosabb munkafolyamat, ilyenkor biztosíthatjuk a pázsit számára, hogy egész évben meseszép legyen. A tavaszi gyepszellőztetés során eltávolítjuk az elsárgult, elszáradt, elhalt növényi részeket és meglazítjuk a gyökereket fedő talajt, így könnyebben átjárja a levegő és a víz. A tavaszi gyepszellőztetéssel javulni fognak a pázsit életfeltételei, sokkal erősebb, egészségesebb és szebb lesz.

 

Tavaszi gyepszellőztetés – Mikor végezzük el a tavaszi gyepszellőztetést?

Ahhoz, hogy minél hamarabb eredményt láthassunk, kora tavasszal kell végeznünk a tavaszi gyepszellőztetést. Általánosságban elmondhatjuk, hogy 15 Celsius fokos nappali hőmérsékletre van szükség a tavaszi gyepszellőztetéshez, így április-májusban keríthetünk sort rá biztonságosan. Azonban nem csak a tavaszi, hanem az őszi gyepszellőztetést is érdemes elvégeznünk, erről egy másik cikkemben írtam. 

 

Hirdetés

Tavaszi gyepszellőztetés – Szükséges szerszámok

A tavaszi gyepszellőztetéshez szükségünk lesz gyepszellőztető gépre, gyepszellőztető gereblyére, lombseprűre, fűnyíróra. Ezen kívül a tavaszi gyepszellőztetés végén el kell végeznünk a terület felülvetését és műtrágyázását, ehhez értelemszerűen szükség van fűmagra, illetve műtrágyára.

 

Tavaszi gyepszellőztetés – Hogyan végezzük el a tavaszi gyepszellőztetést?

A tavaszi gyepszellőztetés előtt vizsgáljuk meg a pázsitot, és ha magas a fű, akkor először nyírjuk le a füvet – 4-5 centiméteres fű esetén lehet jól elvégezni a tavaszi gyepszellőztetést. Fűnyírás után állítsuk be a gyepszellőztető gép magasságát, általában 1-5 fokozat van, én a 3-mast, vagy a 4-est szoktam használni. A gyepszellőztető gépnek két adaptere van, az egyik rugós, a másik késes. Én a rugóst nem szoktam használni, tavasszal nem is ajánlom senkinek, év közben segíthet, de leginkább mohás területen. A késessel szoktam dolgozni tavasszal és ősszel is, sokkal hatékonyabb és jobb.

Tavaszi gyepszellőztetés menete

Tavaszi gyepszellőztetés során egyenletesen haladva először hosszába, majd keresztbe haladjunk végig a területen a gyepszellőztető géppel. Ha végeztünk, akkor a széleken húzzuk végig a gyepszellőztető gereblyét. Most pedig jöhet a lombseprű, tavaszi gyepszellőztetésnél nem szoktam használni a gép gyűjtőjét, mivel nem sok fér bele. Így a gyepszellőztető gép a területen hagyja a nyesedéket, ezt lombseprű segítségével gyűjthetjük össze. A tavaszi gyepszellőztetést fűnyíróval fejezzük be, itt nem az a lényeg, hogy lenyírjuk a füvet, hanem az, hogy a területről a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszedi a legkisebb növényi részt is, amit a lombseprűvel nem tudtunk feltakarítani. Mutatok egy videót, amiben bemutatják a tavaszi gyepszellőztetés folyamatát, eddig sajnos nem sikerült saját videót készítenem, remélem, hogy ez idén sikerülni fog és megmutathatom nektek a saját munkámat is.

Tavaszi gyepszellőztetés – A tavaszi gyepszellőztetés utáni teendők

Tavaszi gyepszellőztetés során el kell végeznünk a felülvetést, szórjunk el kellő mennyiségű (1 kg kb. 40-50 m2-re elegendő), a jobban megviselt területekre többet szórjunk. Felülvetés után jöhet a műtrágya kijuttatása. Tavaszi gyepszellőztetéskor Nitrogén-túlsúlyos műtrágyát érdemes használnunk, szórjuk ki a területre egyenletesen a megfelelő mennyiséget (nem írok pontos mennyiséget, mert műtrágyafajtánként és gyártónként változhat).

Tavaszi gyepszellőztetés végén jöhet az öntözés, ilyenkor már megnyithatjuk a kerti csapokat, elindíthatjuk az öntözőrendszert. Tavaszi gyepszellőztetés után fontos, hogy folyamatosan legyen öntözve a pázsitunk. Néhány napig ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlzott igénybevételnek kitéve a gyep, mivel az új magoknak be kell ágyazódni, a meglévő gyepnek pedig regenerálódásra van szüksége.

Tavaszi gyepszellőztetés – Jobb, ha szakemberekre bízod

Sokan vágnak bele a tavaszi gyepszellőztetésbe saját kezűleg, amivel nincs baj, de azt azért megjegyzem, hogy a tavaszi gyepszellőztetés nem olyan egyszerű, mint a fűnyírás, nem számít rutinfeladatnak. Ráadásul sajnos hibákat is el lehet követni a tavaszi gyepszellőztetés során, aminek az eredményét egész évben tapasztalni fogjuk. Tavaszi gyepszellőztetés Gödöllőn és környékén – Ha profikra szeretnéd bízni a tavaszi gyepszellőztetést, akkor keress nyugodtan bizalommal, több éves tapasztalattal rendelkezem gyepápolás, kertfenntartás terén, elérhetőségeim: 06301111439, vagy Facebook.com/bohacs.adam.kert.

Hirdetés