Őszi gyepszellőztetés - Az őszi gyepszellőztetés menete, ideje, tippek/trükkök

Hirdetés

Sokan gondolják úgy, hogy semmi szükség nincs az őszi gyepszellőztetésre, elég ezt a műveletet elvégezni tavasszal. Ez viszont nem igaz, mostani cikkemben elmondom, miért nélkülözhetetlen az őszi gyepszellőztetés, de kitérek arra is, mikor és hogyan végezzük el!

Őszi gyepszellőztetés – Valóban szükség van rá? 

Tavasszal elvégeztük a gyepszellőztetést, egész évben odafigyeltünk a fű nyírására, a tápanyag utánpótlására, öntöztünk is becsületesen. Tehát mindent megtettünk azért, hogy pázsitunk meseszép legyen, akkor miért lenne szükség az őszi gyepszellőztetésre? Azonban érdemes tudni, hogy nemcsak a növényeket, hanem a gyepet is fel kell készítenünk a közelgő télre annak érdekében, hogy ne szenvedjen károkat. És hogy mennyire van rá szükség, álljon itt pár fotó és adat: egy 300 m2-es kertben összesen hat zsáknyi hulladékot szedtem össze az őszi gyepszellőztetés során.

Őszi gyepszellőztetés - A gépi szellőztetés után

Őszi gyepszellőztetés – Mi is az a gyepszellőztetés? 

Ha megfigyelitek a fűnyírót és a füvet nyírás közben, akkor láthatjátok, hogy a fű szálai közül több visszahullik, ezek pedig az év során felhalmozódnak, így képezve egy nem kívánatos filcréteget. Gyepszellőztetés során a fű gyökerét kezeljük, egyszerűen mondva levegőhöz juttatjuk azt. A cél egyértelműen az, hogy az elhalt növényi részeket eltávolítsuk, mégpedig úgy, hogy az egészséges fű gyökerét a legkevésbé bolygassuk meg. Eltávolítjuk a filcréteget, így tudjuk biztosítani a télen hulló csapadék számára, hogy könnyedén és jobban eljusson a fű gyökereihez. 

 

Hirdetés

Őszi gyepszellőztetés – Az időzítés fontossága

Nem elegendő sem a tavaszi, sem az őszi gyepszellőztetés, mindenképpen szükség van mind a kettőre! Tavasszal tudjuk a tél folyamán keletkezett károkat orvosolni, ekkor is az a fontos, hogy az elhalt növényi részeket eltávolítsuk (a hidegebb időszakban csökken a fotoszintézis, így nem fejlődnek a fűszálak, sok el is hal közülük. Őszi gyepszellőztetés során az év alatt felgyűlt filcréteggel bánunk el, így nem fog befülledni a gyep, és kellő tápanyaghoz fog jutni a hidegebb évszakokban. Az őszi gyepszellőztetés október elejére-közepére essen, fontos, hogy száraz legyen az idő, ne essen a művelet elvégzése előtt/közben az eső. A legideálisabb, ha az utolsó fűnyírás idejére időzítjük az őszi gyepszellőztetést. 

Őszi gyepszellőztetés - A hulladék ősszegyűtése

Őszi gyepszellőztetés menete

Először is szerezzük be a megfelelő szerszámokat, szükségünk lesz egy gyepszellőztető gereblyére, valamint egy gyepszellőztető gépre (bérelhető, nem kell mindenképp megvásárolni). A gyepszellőztető gereblyével én a széleken szoktam dolgozni, de természetesen az egész területet is meg lehet vele csinálni. A gépekre felszerelhető késes valamint tüskés adapter, én a késeset preferálom, mivel azzal könnyebb dolgozni és sokkal több mindent kiszed a gyepből. Abban az esetben, ha van öntözőrendszer a területen, érdemes kijelölnünk a szórófejeket, ugyanis a gép kései a talajba marnak, és kárt tehetnek bennük. Kijelölés után jöhet a szellőztetés, egyenletesen haladjunk a géppel, először keresztbe, majd pedig hosszába is menjünk végig a területen. Amikor kész vagyunk keresztbe-hosszába, fogjunk lombseprűt és alaposan szedjük össze a felszínre került elhalt növényi részeket, filcréteget. Ezt követően a kellő hatékonyság kedvéért menjünk át a területen fűnyíróval is, ezzel a legkisebb elhalt részeket is el tudjuk távolítani. 

Őszi gyepszellőztetés - A végkifejlet

Őszi gyepszellőztetés utáni teendők

Ezzel még nem vagyunk teljesen kész, ugyanis szükség van a tápanyag utánpótlására, valamint a felülvetésre. Olyan trágyát érdemes alkalmazni, amiben a foszfor, de még inkább a kálium van túlsúlyban, ugyanis nem a nitrogénra lesz a legnagyobb szükségünk. A felülvetést se feledjük el, érdemes az egész területre elszórnunk némi fűmagot. Ha mindennel megvagyunk, következhet a jó alapos öntözés. 

Hirdetés