Könyörögve kérlek, soha ne használd az útszóró sót sehol!

Hirdetés

Nemcsak én kérlek, hanem minden útburkolat, és az összes növény…Kevesen tudják sajnos még mindig, de az útszóró só mindent tönkretesz, amivel csak érintkezik! 

 

A legolcsóbb, a legelterjedtebb és a leggyorsabb megoldás sajnos az útszóró só a havas, jeges utak síkosságmentesítésére. Ugyanakkor ez a legkárosabb is, több országban már réges-régen betiltották, nem véletlenül. Kevesen tudják, ugyanakkor tény, hogy Magyarországon sem lehet mindenhol használni az útszóró sót. Belterületen szigorúan tilos olyan anyagot használni, ami a növények épségét veszélyezteti, és ebbe bele tartozik az útszóró só is. 

 

Az útszóró só -15 Celsius fokig alkalmas arra, hogy az utakat, járdákat síkosságmentessé tegyük, viszont arra is alkalmas, hogy a növényeket károsítsa, elpusztítsa. A legnagyobb veszélyt akkor jelenti, ha a sóval kevert latyakot, havat a járda szélére toljuk, a fűvel, növényekkel beültetett területre. A sószórás mentén található növények nem képesek elegendő vizet felszívni a sózás következtében, ezért könnyedén kiszáradhatnak, ráadásul a talajban számos fontos tápanyagot kiszorít a só. Tavasszal a károsult növények túl későn indulnak növekedésnek, legrosszabb esetben pedig el is pusztulnak. 

 

Hirdetés

Ugyanakkor nemcsak a növények károsodhatnak, a sószórás nem tesz jót a betonozott felületeknek, mivel a sós olvadék beszivárog a repedésekbe, a következő fagyáskor pedig szétrepeszti azokat. A háziállatok számára is kellemetlen a sóval leszórt járda, ráadásul a cipőinket és a nadrágjainkat is tönkre teheti a só.

 

Só helyett használható anyagok

A fahamunak számtalan felhasználási lehetősége van, többek között az utak síkosságmentesítésére is alkalmas. Használhatunk még faforgácsot, zeolitos kőzúzalékot, útkálit (ásványi anyagokat és kloridokat tartalmaz). Kicsivel drágább, viszont ugyanolyan eredményes és a növények számára hasznos megoldás a pétisó vagy ammónium-nitrát, de használata során ügyeljünk a mértékletességre. 

Manfred Antranias Zimmer képe a Pixabay -en.

Hirdetés