Aranyat ér, kár lenne kidobni – A fahamu felhasználása

Hirdetés

Igazi kincset érhet mind a kertben, mind pedig a lakásban, sokan azonban mégis kidobják a fahamut. Mostani cikkemben elmondom, miért érdemes becsben tartani a fahamut és hogyan lehet sokoldalúan felhasználni!

 

A fahamu felhasználása – Miért olyan jó a fahamu?

Az emberiség már évezredek óta nagy becsben tartja a fahamut, csak éppen a sokoldalú felhasználásáról mára sokan megfeledkeztek. A fahamu a fa elégése, tehát hevítés hatására elillanó anyagok távozása után visszahagyott maradék, többnyire laza állapotú, por, ritkábban darabos. Anyagi összetételében különféle oxidok és értékes ásványi sók dominálnak. A fahamu erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 között mozog. Érdekesség a fafajtánként változik a lúgosság, például a gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető ki a bükkfa hamujából, egyes leírások szerint pedig még annál is erősebb az akácfa, valamint a kukoricaszár hamuja.

 

A fahamu felhasználása a kertben – Kitűnő trágya

A fahamut tökéletesen használhatjuk a kertben, mint trágya, azonban hozzá kell tennem, hogy mielőtt elkezdenénk az alkalmazását, nézzünk utána, hogyan és hol lehet hasznos. Az elégetett fából keletkezett hamu kiváló mész-, és káliumforrást jelent, ráadásul olyan nyomelemeket is kijuttathatunk a segítségével, amelyekre óriási szüksége van a növényeknek az egészséges fejlődéshez. A fahamut vékony rétegben kell szétszórnunk a kertben, de a legjobb, ha először a komposzthalomra hordjuk, hogy ott komposztálódjon. Fontos tudni, hogy nedvesség hatására a fahamuból lúg és ásványi sók oldódnak ki – ezek kis mennyiségben nem okoznak gondot, nagy mennyiségben azonban perzselhetik a növényeket. Viszont, abban az esetben, ha először komposztáljuk a fahamut, lehetővé tesszük a lúg és a sók kioldódását és eredményesebben tudjuk felhasználni. A fahamut magaságyás építése után is fel lehet használni, mint trágya.

 

Hirdetés

A fahamu felhasználása a kertben – A talaj javítása

Fahamu segítségével módosíthatjuk a talaj pH-értékét, mint ahogy fentebb említettem, 10-13 között mozog a fahamu pH-értéke, így tudjuk növelni a talaj értékét, ezzel csökkentve annak savasságát. Éppen ezért meg kell jegyeznem, hogy savas közeget kedvelő növények közelében nem érdemes használni a fahamut, mert többet árthatunk vele, mint használunk.

A fahamu felhasználása a kertben – Kártevők ellen

A fahamu segít a kártevők elleni harcban is, ugyanis a benne lévő sók képesek elpusztítani a kártevőket, a csigákat, és egyéb gerinctelen puhatestűeket. Ebben az esetben érdemes a fahamut a növények köré, vagy a zöldségágyás szegélye mentén elszórni. Ha a hamut nedvesség éri, újabb adagot kell kiszórnunk, mivel a víz kimossa a hatékony sókat.

 

A fahamu felhasználása – A kerten kívül is nagy hasznát vehetjük

A fahamu bevethető, mint tisztítószer - porcelántárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat újra csillogóvá tehetünk vele. Nedvesítsük meg a hamut és dörzsöljük át vele a tárgyakat, majd öblítsük le és kész is vagyunk. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg és nedves fahamut használhatunk, egyszerűen mossuk át vele a felületet és vissza fogja nyerni eredeti színét. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.

A fahamu nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (például a macskaalmot). A fahamu taszítja a ruhamolyt, szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.

Borítókép: Schuttestock.com

Hirdetés