A tökéletes húsvéti sonka receptje!
Hirdetés
Számos recept létezik a neten a húsvéti sonka elkészítéséhez, némelyikben azt írják, tegyünk bort a főzővízbe, de van olyan is, amikor 1 nappal előbb be kéne áztatni. Sőt, találkoztam már olyannal is, mikor valamilyen gyümölccsel együtt kellene megfőznünk a sonkát.
Bár lehet, hogy finomak ezek is (volt, amelyiket kipróbáltam amúgy), de biztosan nem a hagyományos húsvéti sonkát tálalod majd az ünnepi asztalra, és azért én elég hagyományörző embernek tartom magam, azt gondolom, hogy ezeket a régóta dédelgetett értékeket, ízeket érdemes megtartani.
Így készül az igazi, magyar, azaz a tökéletes húsvéti sonka:
- Egy szép parasztsonnka (másfék-két kilót szoktam venni)
- Kb 10 gerezd fokhagyma
- 12-13 szem egész feketebors
- 1 fej vöröshagyma
- Kb 3 db babérlevél
- Só, abban az esetben, ha a sonkánk nem nagyon sós. Ezt érezni fogod az ízén, csak kóstold meg.
Hirdetés
Érdemes jó meleg vízbe tenni a sonkát, mikor elkezdjük főzni, hogy a pórusok bezáródjanak, és az íze ne a lébe főjjön ki, hanem maradjon a sonkában. A hozzávalókat rakjuk mellé a vízbe. Én a vöröshagymát meghámozom és egészben főzöm meg, de van, aki félbevágja, én azért nem szeretem úgy, mert úgy szétesik a főzés végére és szedegethetem majd le a sonkáról, mikor kiszedem.
Így főzzük kb 3 órán keresztül. De kóstolj rá néha, hogy elég sós-e pl, ha úgy érzed, kell hozzá só, akkor tegyél a vízbe. Amikor már jó puha a sonkád, akkor kapcsold le a tüzet alatta és hagyd kihűlni a lében. Miután kiszeded a sonkát, ebben a lében érdemes főzni a tojásokat, így azok is finomabbak lesznek. Ha szeretnéd tudni a tojások pontos főzőidejét, akkor kattints ide.
Kellemes készülődést és Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánunk Nektek!
Hirdetés