Új lehetőségek tárházát nyújtja – A szalmabálás kertészkedés bemutatása

Hirdetés

A szalmabálás kertészkedés nagyon sok előnnyel járhat mindenki számára, ugyanakkor van néhány hátránya is. A magaságyás építése már mindenki előtt letisztázódott, erről szólt egy korábbi írásom, amit ide kattintva olvashattok el, most viszont egy teljesen más módszert mutatok be nektek, ami nem más, mint a szalmabálás kertészkedés! 

 

Mi az a szalmabála kertészkedés?

Szalmabálás kertészkedés esetén, mint ahogy a neve is mutatja, szalmabálákat használunk kertészeti termelés céljára. Szalmabálás kertben az ágyások szegélyei vagy akár az egész ágyás szalmabálából épül meg. Ültethetünk bele zöldségeket, fűszer-, és gyógynövényeket. A növények kerülhetnek a bálába (ekkor lyukat kell fúrnunk a bálába és földdel kell feltöltenünk), de a bálák közeit kitölthetjük termőfölddel és ide is ültethetünk. Fontos tudni, hogy a szalmabálás kertészkedés során mindenképpen gondoskodnunk kell a tápanyagellátásról, mivel a szalma nem tartalmaz felvehető tápanyagot.

A szalmabálás kertészkedés előnyei

A friss szalmabálák nagy előnye, hogy tiszta, nem igazán találunk benne kártevőket és gyommagokat. A szalma köztudottan jó hőszigetelő, melegen tartja a növényeket sokáig, így a kertészkedési szezont kitolhatjuk vele. Szalmabálás kertészkedés esetén nem kell annyit hajolgatnunk, mivel maga az ágyás feljebb helyezkedik el, ráadásul a gyomok sem fognak olyan nagymértékben megjelenni, így a kapálást is kihúzhatjuk a feladatlistából.

A szalmabálás kertészkedés – Meddig használható a szalma?

A szalmabála nagyjából egy évig bírja szétesés nélkül, lehet több évre is tervezni vele, de figyelembe kell venni, hogy a tartása folyamatosan romlik és egy idő után meg fognak jelenni benne a kártevők, kórokozók. Érdemes minden évben cserélni, ami valakinek hátrányt jelenthet, valakinek nem, ezt döntse el mindenki maga. Az elhasznált szalmát lehet a komposztba tenni, a friss szalma pedig ismét kiszolgál minket legalább egy évig.

Hirdetés

A szalmabálás kertészkedés hátrányai

Sokan számoltak be hátrányokról a szalmabálás kertészkedéssel kapcsolatban. Voltak, akik azt mondták, hogy valódi termőközegként nem használható a szalmabála, nem igazán alakul ki olyan közeg, amiben megindul a csírázás. Mint írtam, a tápanyagellátásról gondoskodni kell, így nagy gond nem lehet. Másik hátránya a szalmabálás kertészkedésnek a kiszáradás – a locsolás erre is megoldást nyújt szerencsére. Mindenesetre én mindenképpen úgy használnám a szalmabálát, hogy az ágyások szegélyét venném körül és oda ültetnék fűszer-, és gyógynövényeket, amik nem igényelnek olyan magas tápanyagellátást, mint mondjuk a paradicsom.

Szalmabálás kertészkedés – Az építés menete

Először is jelöljük ki a szalmabálaágyás helyét, majd ezt takarjuk le kartonnal vagy fóliával, hogy elkerüljük az erőteljes növekedésű gyomok megjelenését. A szalmabálákat használat előtt jó alaposan öntözzük be két hétig minden nap, így biztosíthatjuk a biológiai folyamatok beindulását. A beöntözéssel egyidőben 5-6 napon keresztül 3-4 bögrényi szerves trágyával (bálánként) szórjuk meg a bálákat, amit öntözzünk be, hogy kellően mélyre kerüljön. A folyamat végére be fognak indulni a komposztálódási folyamatok – ezt kipróbálhatjuk az ujjunk segítségével, ha bedugjuk, meleget és nedveset kell éreznünk, valamint talajszerű csomókat kell tapintanunk. Ezután építsük meg a szalmabálás kertünket, mindig a vágott részével felfelé legyen a bála, az összetartó zsineg pedig az oldalán fusson, ne az ültetési felületen.

Szalmabálás kertészkedés – Az öntözés a legfontosabb

Hátrányként említettem azt, hogy a szalmabála könnyen kiszáradhat, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk az öntözésre. A legjobb, ha csepegtető öntözést alkalmazunk, az ágyás egészén vezessünk keresztül csepegtető csövet. Másik bevált módszer lehet a PET-palack. Vágjuk le az alját, a nyakrészt hagyjuk rajta, a kupakkal együtt. Lyukasszuk ki a kupak körüli részeket vékony tűvel és süllyesszük a palánták mellé a kupakkal lefelé, majd töltsük fel vízzel. Végül pedig íme egy videó, így néz ki gyakorlatban a szalmabálás kertészkedés:

Colling-architektur, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hirdetés