Építsünk műanyag palackokból praktikus melegházat – Leírás lépésről lépésre és videó!

Hirdetés

Cikkünk azoknak szól, akiknek van ideje, türelme és elegendő üres műanyag palackja, ugyanis nem egyszerű megépíteni ezt a praktikus üvegházat, ráadásul az sem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az ilyen típusú üvegházak elkészítése viszonylag olcsó és egyszerű, de munka-, és időigényes vállalkozás, főleg, ha még soha nem csináltunk hasonlót. Ugyanakkor nagyszerű projekt egy nagy csoportnak, közösségnek vagy iskolai szervezetnek, de egyedül is megépíthetjük. Semmi sem indokolja, hogy ne legyen mindenkinek az udvarán egy csodálatos PET-műanyag konstrukció, nézzük, mit kell tudni róla!

A műanyag palackos üvegház előnyei

Olcsó megépíteni. Körülbelül 1400 üres 2 literes műanyag palackra lesz szükségünk egy 2x2,5 méteres üvegház építéséhez. Ha nincs elegendő üveged, begyűjtheted a szomszédoktól, barátoktól, szállodáktól, bároktól és éttermektől.

Megtartja a hőt és melegen tartja a palántákat. Ebben az üvegházban a hőmérséklet körülbelül 10 °C-kal magasabb lesz, mint a külső időjárás. Ez óriási különbség, és minden bizonnyal meghosszabbítja sok növény vegetációs időszakát, függetlenül attól, hogy milyen éghajlaton él.

Önöntöző. Mivel a palackok között rések vannak, a heves eső biztosan behatolhat a szerkezetbe. Ez óriási időmegtakarítást jelent az üvegháztermelők számára. Ezenkívül az esővíz mindig jobb a növények számára, mint a csapvíz.

Még több műanyag hulladékot takarít meg a szemétlerakóból. Magától értetődik, hogy ha ezeket a PET-palackokat mindenki olyan építkezésekre mentené, mint az üvegházak, akkor kevesebb lenne a hulladéklerakók zsúfoltsága a műanyaggal.

Hirdetés

Olcsó és könnyen javítható. Egyszerűen kicserélhetjük a törött vagy sérült műanyag palackokat. Az összes palack drótra, botra vagy bambuszra van akasztva, így csak le kell akasztani a zsinórt, ki kell csúsztatni az üveget, és ki kell cserélni egy újabbra.

Erős és ellenáll a keményebb szélnek is. A műanyag palackok nem repülhetnek el, ha a helyükre vannak rögzítve. A szerkezet szilárdsága teljes mértékben attól függ, hogy a palackok vonalai mennyire vannak rögzítve.

 

A műanyag palackból készült üvegház megépítésének menete

Először is távolítsuk el a kupakokat és egy olló segítségével vágjuk le a palackok alját, ezután szedjük le a címkéket és jó alaposan takarítsuk ki a palackokat. Így tökéletesen fognak illeszkedni egymásba és nem fognak elmozogni. Fűzzük fel valamire (bot, drót, bambusz, bármi, a lényeg, hogy olyan vékony legyen, amire rá tudjuk sorakoztatni) a palackokat, hogy oszlopba rendeződjenek, ezek lesznek a szerkezet oldalai. Készítsük el az üvegház alapját, érdemes ehhez fakeretet alkalmazni. Rögzítsünk négy oszlopot a talajba, ezek lesznek az üvegház sarkai. Az oszlopokat csatlakoztassuk a fakeret aljához és tetejéhez rögzített hurkokhoz. Az így elkészült keretet, ami most tele van műanyag oszlopokkal, szögezzük a sarkoknak beállított oszlopokhoz.

Ezt követően építsük meg a tetőt, ami egy egyszerű nyeregkeret, csavarozzunk háromszög alakú oromzatot az oszlopokhoz, és használjunk függőleges támasztékokat a háromszögek tetejének megtámasztására. Ezután fektessünk le egy gerendát függőlegesen, hogy összekapcsolja a két háromszög alakú oromzatot. A tető ferde oldalai ugyanúgy kitölthetők műanyag oszlopokkal, ahogy a falakat készítettük.

 

Építsünk ajtót is

Az ajtót érdemes az egyik rövidebb oldalra elhelyezni. Kössük össze a két sarki oszlopot egy függőleges gerendával, majd építsünk két keretet az adott rész kitöltésére a többi fal létrehozásához használt keret helyett. Miután minden kerethez rögzítettük a műanyag palackok oszlopait, szögezzük fel az egyiket a szerkezetre, a másikra pedig rögzítsük a zsanérokat, és rögzítsük az oszlophoz. Ne felejtsük el gondosan megmérni, az ajtót kisebbre kell tenni, mint a keret belső része, hogy szabadon mozoghasson, még akkor is, ha végül kissé meghajlik vagy megereszkedik. Magaságyás építése is lehetséges a melegházban. Végül pedig mutatok egy videót is, amiben megnézhetitek a lépéseket részletesen: 

Forrás: dengarden.com

Borítókép: Geograph.org.uk

Hirdetés