A nélkülözhetetlen mosakodás – Itt az ideje a lemosó permetezésnek!

Hirdetés

Még hidegebbek az éjszakák, de a nappalok melegednek, lassan, de biztosan látható, hogy a tél véget és megérkezik a tavasz. Ez pedig azt jelenti, hogy foglalkoznunk kell a gyümölcsfákkal, korábbi cikkemben a gyümölcsfák metszéséről mondtam el mindent, most viszont a gyümölcsfák lemosó permetezése kerül sorra!

 

A lemosó permetezés fontossága

Sajnálatos módon a gyümölcsfákat, valamint a bokrokat számtalan betegség és kártevő támadja meg az év során, a lemosó permetezés segítséget nyújthat ellenük, ugyanis ez a kezelés megelőző és fertőtlenítő hatású. A nagy lémennyiséggel, fürdetéssel végzett permetezés segítségével elpusztíthatók a vázágakon, a kéregrepedésekben, a rügyek felületén lévő kórokozókat ilyen például a monília, a körtevarasodás vagy a levélfodrosodás.

Ugyanakkor gyéríthetjük a kártevő atkákat, a levél-, és pajzstetveket, valamint a gyümölcsmolyok áttelelő alakjait is. Sokan úgy gondolják, hogy elég a gyümölcsfákat permetezni ilyenkor, de nem szabad megfeledkeznünk a bogyós gyümölcsű bokrokról, mint például a málna, köszméte, ribiszke, valamint a szőlőtőkékről sem.

Mikor végezzük el a lemosó permetezést?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy akkor végezhetjük el a lemosó permetezést, amikor a nappali hőmérséklet már fagypont fölé emelkedik, ugyanis ilyenkor a kórokozó gombák spórái, valamint a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket, és fokozódik az érzékenységük a növényvédőszerekkel szemben. Ha a szakmai szempontokat nézzük, akkor próbáljuk a lemosó permetezést a rügypattanáshoz legközelebbi időpontra időzíteni.

A legjobb hatás elérésének érdekében száraz, fagymentes, szélcsendes időben végezzük a lemosó permetezést – a szer elsodródásának veszélye csökken, ugyanakkor fokozható a megtapadás esélye. Ha a levegő hőmérséklete legalább 5 Celsius fok, a lemosó permetezés biztonsággal elvégezhető, de a megfelelő hatás érdekében 10 fok körüli hőmérséklet javasolt.

Hirdetés

Milyen szert használjunk lemosó permetezéshez?

Lemosó permetezés idején a kártevő ízeltlábúak nyugalmi állapotban vannak, ellenük az olajtartalmú (paraffinolaj, repceolaj) készítmények a legjobbak, viszont a fák kérgén áttelelő kórokozó gombák és baktériumok ellen a réz (rézoxiklorid, rézszulfát) hatóanyagú szerek. Itt azonban megjegyezném, hogy réztartalmú készítmények használatakor figyelembe kell vennünk, hogy egyes növényfajok rézérzékenyek – az őszi-, és a kajszibarack esetében csak nyugalmi időszakban, az almatermésűeknél pedig sziromhullásig lehet használni az ilyen szereket.

A fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen hatásosak az elemi kén vagy a poliszulfidkén hatóanyagú szerek, amik segítségével gyéríthetők a kártevők rovarok (levél-, pajzstetvek, atkák) jó része is. Mondok pár közkedvelt és hasznos lemosó permetezőszert, amiket érdemes kipróbálni: Vegesol eReS, ami ökológiai gazdaságokban is használható, réz-hidroxidot, ként és napraforgóolajat tartalmaz, Nevikén (kéntartalmú), Vektafid S (kéntartalmú), Vektafid R (réztartalmú), Olajos Rézkén SE, ami szintén ökológiai gazdaságban is használható, rézoxikloridot, ként és ásványi olajat tartalmaz, valamint Agrokén, ami poliszulfidként és paraffinolajat tartalmaz.

Hogyan végezzük el a lemosó permetezést?

Lemosó permetezés előtt végezzük el a gyümölcsfák metszését, erről most nem mondok semmit, ha érdekel a téma, akkor itt elolvashatod korábbi írásomat. Metszés után válasszuk ki a megfelelő lemosó permetszert – én az általánosabban védő szereket részesítem előnybe, amik drágábbak lehetnek, de kényelmesebb a használatuk, ilyen például a Vegesol eReS. Keverjük be a permetszert a leírás szerint és gondoskodjunk a saját védelmünkről is (kesztyű maszk, szemüveg, védőruha kötelező). A permetanyagot bőségesen folyassuk a növényekre, szinte csurogjon le róluk, fürödjenek a növények. Ennek azért van jelentősége, mert a lemosó permetszerek kontakt hatásúak, vagyis érintkezniük kell a kártevőkkel ahhoz, hogy elpusztítsa őket. Permetezzük le az összes növényt, majd a talajt is.

A lemosó permetezés kifizetődő, megtérül, mivel a vegetációs időszakban használat növényvédőszereknél kisebb ráfordítással biztosíthatjuk a növények egészségügyi állapotát. További előnye a lemosó permetezésnek, hogy csökken a környezetterhelés és a gyümölcsök szermaradványmentessége is jobb lesz. Azt viszont fontos tudni, hogy a lemosó permetezéssel nem ért véget az egész éves növényvédelem, további növényápolási munkálatokat kell majd végeznünk.

Peter H képe a Pixabay -en.

Hirdetés