A leander metszése – Így lesz virággal teli, dús leandered!

Hirdetés

Sokan tévhitben élnek a leander metszésével kapcsolatban, ezt a saját családomon belül is megtapasztaltam. Vannak, akik szerint teljesen felesleges metszeni, vannak, akik pedig rossz időben csinálják a műveletet. Mostani cikkemben szeretnék rendet tenni, nézzük, mit szükséges tudni a leander metszésével kapcsolatban! 

 

A leander metszése – Valóban nincs rá szükség? 

Több leandert is láttam már kertekben, amik nem voltak metszve – egytől egyig meg voltak nyúlva, ritkás ágrendszerrel rendelkeztek, őszintén szólva, nem mutattak szép látványt. Ez annak volt köszönhető, hogy soha nem voltak metszve, mivel a leander tulajdonosai úgy gondolták, hogy a metszés felesleges. A leander metszése azonban indokolt, csakúgy, mint sok már növény esetében is. A metszés célja a leander ideális formájának a kialakítása, fenntartása, de a leander metszésével tudjuk ösztönözni a növényt virágzásra, sőt, a növényvédelmében is sokat segíthetünk a leander metszésével! 

 

A leander metszésének céljai

Több célból is elvégezhetjük a leander szakszerű metszését, megpróbálom felsorolni mindet: 

  • ha törzses formát szeretnénk nevelni, metszéssel kell alakítanunk a leandert, de akkor is metszőollóhoz kell nyúlnunk, ha az a lényeg, hogy a leander megőrizze formáját (fenntartó metszés);
  • a leander méretét is csökkenthetjük metszéssel, ez akkor indokolt, ha túl nagyra nőt és már nehézséget okoz a mozgatása;
  • ha megnyúlt a növény, akkor is érdemes elvégeznünk a leander metszését, mivel így kompaktabbá tehetjük, de megújíthatjuk akkor is, ha alulról kissé felkopaszodott;
  • ha kevés virágot, gyenge és kis hajtást hoz a növény, akkor is érdemes elvégezni a leander metszését, mivel azt láthatjuk, hogy a növény kezd öregedni, szükség van az ifjító metszésre;
  • a leander metszését növényvédelmi okokból is el kell végeznünk, a beteg részeket mindenképpen el kell távolítanunk! 

 

Hirdetés

Leander metszése – Az örök kérdés: tavasszal vagy ősszel?

Az az igazság, hogy a leander metszésének ideális idejével kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények, van, aki a tavaszra és van, ami az őszre esküszik. Érdemes tudni, hogy mindkét időpont alkalmas a leander metszéséhez, viszont abban az esetben, ha tavaszra időzítjük a metszést, számítanunk kell arra, hogy a leander virágzása vagy eltolódik, vagy el is marad. Ha kora ősszel végezzük el a leander metszését, akkor még van ideje megerősödni a növénynek a leander teleltetése előtt. Sokáig nem húzhatjuk, mivel télen kihajthat a növény, a hajtások viszont gyengék lesznek és könnyen sérülnek. 

Én azon a véleményen vagyok, hogy inkább ősszel végezzük el a leander metszését, a tavaszi időzítés akkor lehet indokolt, ha a növény állapota azt kívánja. Nyáron viszont folyamatosan végezhetjük az apróbb metszési korrekciókat annak érdekében, hogy a leanderünk folyamatosan virágozzon – ilyenkor távolítsuk el az elnyílt virágokat. Ebben az időszakban a beteg hajtásokat is érdemes lemetszenünk. 

 

Hogyan végezzük el a leander metszését?

Fontos tudni, hogy a leanderek nagyon erős növények, ebből adódik, hogy jól tolerálják a nagyobb mértékű visszavágást is. Sokan félnek, pedig nem kell, 15-20 centiméteresre is visszametszhetünk egy másfél méteres leandert is. Fontos megjegyeznem azt is, hogy a leander virágai nem az idősebb ágvégeken alakulnak ki, hanem az új, friss részeken. Tehát, ha ősszel metsszük vissza a leandert, akkor tavasszal számtalan új hajtásunk lesz, aminek eredményeképpen számtalan szép virágunk lesz! 

A leander ágait kicsivel a levélhónaljak felett kell visszametszeni, ezzel elérhetjük, hogy a növény új ágakat hozzon létre. Az újonnan létrejött ágakat hagyjuk nőni kicsit, majd metsszük vissza ezeket is a levéltöveknél, így szép, bokros, dús leanderünk lesz. 

inkflo képe a Pixabay -en.

Hirdetés