Mikor vigyük be, mit tegyünk vele? - A leander teleltetése

Hirdetés

Minden évben nagy kérdés, hogy mikor kell elvégezni a leander teleltetését és mit is kell tennünk ilyenkor. Mostani cikkemben remélem, hogy mindenkinek sikerül választ adnom az összes kérdésre, nézzük, mit kell tudni a leander teleltetéséről! 

 

Leander teleltetése – Mikor kezdjük a leander teleltetését?

Fontos, hogy nincs dátum a leander teleltetésének megkezdésére, figyelnünk kell folyamatosan az időjárást. A leander a -5 Celsius fok alatti hőmérsékletet már megsínyli, éppen ezért nem szabad megvárnunk a fagyok megérkezését. Egyébként ez a megállapítás nemcsak a leanderre igaz, hanem az összes többi Földközi-tenger térségéből származó növényre is.  

 

Leander teleltetése – A legjobb, ha bent teleltetünk

Lehet kint is, lehet bent is, én azt mondom, hogy bent biztosabb (sokan viszont kintre esküsznek). Benti teleltetés esetén biztosítanunk kell egy világos, fűtetlen helyet a leander számára, legjobban 2 és 10 Celsius fok között érzi magát. Válasszunk minél alacsonyabb hőmérsékletet, ugyanis a kártevők elszaporodása kevésbé valószínű. 

Hirdetés

 

Leander teleltetése – A pince is ideális

Tudom, sokaknak nincs lehetősége arra, hogy fűtetlen helyen teleltesse a leandert, viszont van lehetőség a pincébe költöztetésre is. Fontos, hogy a pince ne legyen nedves, mivel ebben az esetben nagyobb valószínűséggel támadja meg a növényt gombás megbetegedés és tetvesedés. A hűvös, száraz pincében teleltetett leander tavasszal nehezebben fog magához térni, mint a világosban telelő társak, de ez ne ijesszen meg senkit. Én egyébként nem szoktam semmit adni (se vizet, se tápoldatot, semmit) a leandernek egyik esetben sem, eddig ez a két módszer tökéletesen bevált. 

 

Leander teleltetése – Teleltetés a szabadban

Nem próbáltam még ezt a lehetőséget, viszont van ismerősöm, aki minden évben így tesz és bevált neki. Azt azonnal elmondta, hogy kezdjem az írást egy megjegyzéssel: nála a telek enyhébbek, mint nálunk, nem igazán lehet számítani tartós fagyra. Amikor pár napig -5 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor beviszi a leandert, ezen kívül nem. A növény leveleit össze szokta kötni, a cserepük alá pedig hungarocell lapot tesz. A cserepet és a leandert is körbetekeri erre a célra kapható fagyvédő fóliával. A becsomagolt növényt szélvédett helyre teszi, közvetlenül a fal mellé, így védve a hidegtől. 

 

Leander teleltetése – Elegendő a falevél a leander teleltetéséhez? 

Ez nagyon függ, hogy milyen hideg van télen, de én inkább azt mondanám, hogy nem elegendő, én nem próbálnám ki, mert elég nagy a kockázata. Aki szeretné, helyezze a cserepet hungarocell táblára, kösse össze a növényeket és használja a kertben összegyűjtött faleveleket. Fontos, hogy minden esetben csak és kizárólag száraz leveleket használjatok, a vizes közegben könnyedén befülledhet, rohadásnak indulhat a növény. A végén érdemes körbetekerni a növényt a cseréppel együtt fagyvédő fóliával. 

 

Leander teleltetése – Fontos tennivalók a sikeres teleltetéshez

Minden esetben fontosak a következő tennivalók, éppen ezért írom külön részben! Először is el kell távolítanunk az elhalt növényi részeket és a száraz leveleket. Ezután végezzünk el egy rovarölős permetezést, így a levéltetveket nem visszük be a növénnyel. A leander teleltetés előtti metszését akkor végezzük el, ha nincs elegendő helyünk a számára, ha viszont elfér, akkor hagyjuk inkább tavaszra. Aki szeretné, nyugodtan locsolhatja a teleltetés során is a leandert, de elegendő három-négyhetente (én egyáltalán nem szoktam). Nagyjából ezek a fontos dolgok, amiket tudni kell, sok sikert kívánok mindenkinek! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Hirdetés