Fűszerkert kert nélkül – Konyhai fűszerkert kialakítása

Hirdetés

Saját fűszerkertet nemcsak kertben lehet létrehozni, hanem a konyhában is. Mostani cikkemben elmondok nektek mindent, ami szükséges ahhoz, hogy kialakítsátok az álom fűszerkertet a lakásban!

 

Konyhai fűszerkert kialakítása – Miért praktikus a konyhai fűszerkert?

A konyhában kialakított fűszerkert praktikus, mutatós, hasznos, ráadásul a gyerekek közösen hozhatjuk létre, ami számukra különösen jó móka lehet. Szemünk előtt fejlődnek a fűszernövények, frissen vághatjuk őket, így sokkal intenzívebb ízvilágot varázsolhatunk ételeinknek. Nemcsak azoknak ajánlom a konyhai fűszerkertet, akik nem rendelkeznek kerttel, hanem kerttulajdonosoknak is, mivel így sok időt spórolhatunk meg azzal, hogy nem kell kimennünk a szabadba szüretelni.

Konyhai fűszerkert kialakítása – Hova kerüljön a konyhai fűszerkert?

Először a konyhai fűszerkertünk helyét kell megtalálnunk. Fontos tudni, hogy a legtöbb fűszernövény rengeteg fényt igényel, éppen ezért a konyhai fűszerkert legideálisabb helye a déli vagy dél-nyugati tájolású konyha. Igyekezzünk az ablak mellé elhelyezni a konyhai fűszerkertet, ezzel biztosítva, hogy minél több fény érje a növényeinket. Hetente-kéthetente így is érdemes elforgatnunk a cserepet egy kicsit, mivel csak egy irányból fogja kapni a természetes fényt, a növények pedig a fény felé növekednek – a forgatással elérhetjük, hogy egyenletes, formás növényeink legyenek.

Ha nemcsak egy, hanem több fűszernövényt szeretnénk nevelni, akkor ültethetjük egymás mellé is őket, viszont mutatósabb és célszerűbb a lépcsőzetes kialakítás létrehozása, így egymás alatt, kisebb helyen több növény fog elférni. A leginkább fénykedvelő fajták legyenek legfelül, a kicsit árnyékosabb viszonyokkal megelégedőknek pedig az alsóbb területet biztosítsuk.

Konyhai fűszerkert kialakítása – Palántákkal vagy vetőmagokkal próbálkozzunk?

Mind a két variáció jó, de, ha nem akarunk sokat várni, akkor válasszuk inkább a palántákat, ugyanis így akár hónapokkal is hamarabb szüretelhetünk. Gyerkőc mellett a vetőmagos opciót választanám, mivel így napról-napra követhetjük a növények fejlődését, a kicsik számára ez óriási élményt jelent. A palánták mellett szól a kisebb kockázat is, hiszen kifejlett növénnyel próbálkozunk, vetőmagok esetén viszont számolnunk kell azzal, hogy nem minden mag fog sarjadni.

Hirdetés

Konyhai fűszerkert kialakítása – Hogy ültessük el a növényeket?

Mindenképpen lyukas edényt kell választanunk ültetés során, így biztosíthatjuk, hogy a felesleges víz kifolyjon a növény alól. A cserép alá tegyünk alátétet. Vetőmag esetén a cserepet töltsük fel földdel és szórjuk bele a magokat, majd egy vékony réteg földdel takarjuk be és öntözzük meg alaposan. Az öntözést minden nap ismételjük, ne hagyjuk, hogy a föld kiszáradjon. Az ültetéshez használjunk palántaföldet, vagy általános virágföldet. Korábban bemutattam nektek évelő fűszernövényeket, amikkel nyugodtan lehet próbálkozni a konyhai fűszerkertben is. 

Konyhai fűszerkert kialakítása – A fűszernövények gondozása és öntözése

A fűszernövények földjét ne hagyjuk kiszáradni, azt azonban meg kell jegyeznem, hogy a fűszernövények vízigénye nem ugyanolyan. Arra mindegyik esetében ügyelni kell, hogy ne tocsogjanak a vízben. A fűszernövények többsége nem igények az öntözésen kívül más gondozást, forgassuk a cserepeket hetente-kéthetente, figyeljük a fejlődésüket és szüreteljünk, amikor szükséges.

Konyhai fűszerkert kialakítása – A fűszernövények felhasználása

A fűszernövényeket frissen is felhasználhatjuk, ebben az esetben a nagyobb ágakat, leveleket szedjük le, hogy a kisebbek tudjanak fejlődni. Nemcsak akkor kell szüretelni a fűszernövényeket, amikor használjuk, érdemes őket időnként megritkítani, hogy a zsengébb hajtások megerősödjenek, és mindig legyen friss fűszerünk.

Ha nem használjuk fel frissen a fűszernövényeket, akkor szedjük őket csokorba, kössük össze és lógassuk fel sötét helyen. Ha már teljesen kiszáradtak, akkor morzsoljuk őket üvegekbe. Így később is felhasználhatjuk saját fűszernövényeinket, azt fogjátok tapasztalni, hogy sokkal jobbak, intenzívebbek, mint a bolti fűszerek.

Konyhai fűszerkert kialakítása – A fűszernövények gondozása és öntözése

Az a szerencse a fűszernövényekkel kapcsolatban, hogy többségük nem igényel különösebb törődést. Öntözés során figyeljünk arra, hogy a növények földje ne száradjon ki és ne tocsogjon a vízben. Fontos továbbá, hogy a szüretelés, mint azt már korábban említettem.

congerdesign képe a Pixabay -en.

Hirdetés