Évelő fűszernövények, amiket ha egyszer elültetsz, folyton teremnek!

Hirdetés

Az évelő fűszernövényeknek számtalan előnyük van, a kertből egyenesen a konyhába kerülhetnek, nagyon hasznosak, ízletesek, a termesztésük pedig mindig örömöt jelent. Mostani cikkemben olyan évelő fűszernövényeket mutatok be, amiket elég egyetlen egyszer elültetni, onnantól kezdve nem lesz hiány belőlük, folyamatosan teremni fognak!

 

Évelő fűszernövények – Levendula

Fagy-, és szárazságtűrő, télálló, június elejétől, egészen augusztus elejéig virágozhat, aratás után pedig időjárástól függően újra megjelenhet rajta a virágok. Sokan nem fűszernövényként tekintenek a levendulára (Lavandula agustifolia), hanem dísznövényként, pedig számos módon fel lehet használni. A gasztronómia világában a szárát, a levelét és a virágát is felhasználják frissen és szárítva egyaránt. Ízesíthetünk vele süteményeket, fagylaltot, krémeket, különféle italokat, de készíthetünk segítségével lekvárt, zselét, szörpöt, salátaöntetet, szárítva pedig kiválóan harmonizál a rozmaringgal és a kakukkfűvel.

 

Évelő fűszernövények – Kakukkfű

Tápdús talajt kedvel, nevelhetjük sziklakertben, rézsűn is. Kedveli a sok napsütést, vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe. A kakukkfüvet (Thymus) alkalmazhatjuk vágva és morzsolva egyaránt, erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell bánni vele, mivel túladagolva teljesen megváltoztatja az ételek jellegét. Fűszerezhetjük vele a nehezebben emészthető leveseket és főzelékeket (pl. bab, borsó, paradicsom, káposzta), használhatjuk saláták, sültek, vadas ételek esetén, de kiváló töltött káposztához, hurkához, kolbászhoz, valamint különféle halételekhez. Kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle petrezselyemmel keverve.

Hirdetés

Évelő fűszernövények – Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) meleg, napos helyen érzi a legjobban magát. Nevelhetjük cserépben, balkonládában vagy akár a konyhaablakban is. Közepesen melegigényes, viszont erősen fényigényes. Fontos tudni róla, hogy magról lassan kell, ezért érdemesebb palántával próbálkoznunk. Termesztése során a gyomokra kell figyelnünk fokozottan. Levele a citrom illatára emlékeztet, fűszerként felhasználhatjuk saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, saláták, valamint hal-, szárnyas-, és vadételek ízesítésére.

 

Évelő fűszernövények – Lestyán

A lestyán illata és íze nagyon hasonlít a petrezselyemhez, levelét, magját és gyökerét is fel lehet használni. Már a középkorban elterjedt fűszernövénynek számított, az erdélyi konyhában pedig mind a mai napig nélkülözhetetlen. Érdemes napos és meleg helyre ültetni, ugyanis annál több illóolajra és finomabb lestyánra számíthatunk, minél melegebb és naposabb helyen van. A lestyán leveleit felhasználhatjuk levelek, saláták esetén, de kiválóan harmonizál például zöldborsóval. A szárított lestyánlevelet csirkék, kacsák készítésénél érdemes kipróbálni, egyszerűen dörzsöljük be a szárnyast. A lestyán gyökerének intenzív íze van, tehetjük levesekbe és salátákba egyaránt.

 

Évelő fűszernövények – Oregánó

Az oregánó (Origanum vulgare) a meszes talajt szereti a legjobban, sok törődést nem igényel. Ültethető tűző napra is, mivel kedveli a meleget és a fényt. Vízigénye nem magas, csak akkor kell öntöznünk, amikor nagy a hőség és a szárazság. Már kora nyártól el kell kezdeni szednünk, ugyanis jót tesz neki a folyamatos szedés. Sokrétűen felhasználhatjuk, a levágott leveles szárakat csokorba kötve, fejjel lefelé kell szárítanunk, négy öt nap múlva felhasználhatjuk. Húsokhoz, paradicsomos ételekhez, szószokhoz, salátákhoz használhatjuk, leginkább főzés végén kell az ételhez adni, hogy megőrizhesse karakteres aromáját.

 

Évelő fűszernövények – Rozmaring

A rozmaringot használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá orvosi zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. A rozmaringot jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít. Fűszernövényeket termeszthetünk magaságyásban is, éppen ezért ajánlom figyelmetekbe egy korábbi írásomat: magaságyás építése

Pete Linforth képe a Pixabay -en.

Hirdetés