Ingyenes csodaszer a kertben – A kávézacc felhasználási lehetőségei

Hirdetés

Egy korábbi cikkemben bemutattam már egy aranyat érő kincset, amit sokan a szemétbe dobnak, ezt itt olvashatjátok: hamu felhasználása a kertben. Most pedig egy másik csodaszert mutatok be, ami nem más, mint a szinte minden háztartásban megtalálható kávézacc! 

 

Kávézacc felhasználása a kertben – Hasznosítsunk újra mindent! 

Nagyon sok mindent újra lehet hasznosítani mind a kertben, mind pedig a házban, és szerencsére egyre többen próbálkoznak ezekkel a módszerekkel. Magyarországon minden második ember fogyaszt kávét, ebből adódóan rengeteg kávézacc termelődik, aminek óriási hasznát vehetnénk. A kávékapszula egy kényelmi termékként jött létre, de abban is ugyanúgy kávézacc jön létre, így ezzel is érdemes lenne foglalkoznunk. 

 

Kávézacc felhasználása a kertben – Miért ilyen szuper a kávézacc? 

A kávézacc segítségével kiváló minőségű savanyú földet hozhatunk létre, ami nagyon sok növényre jótékony hatással lehet. A kávézaccban megtalálhatjuk a következő tápanyagokat: foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nitrogén, valamint kén. Ezeken kívül csekély mennyiségben találhatunk benne koffeint is, ami ilyen adagban szintén jótékonyan hat a növényekre. A kávézacc ráadásul nagyon jól tartja a nedvességet, ezért szárazabb területeken még inkább javasolt az alkalmazása. 

 

Hirdetés

Kávézacc felhasználása a kertben – Mely növényekre hat kedvezően a kávézacc? 

Az az igazság, hogy egészen kis mennyiségben egyetlen egy növénynek sem árt a kávézacc, viszont vannak kimondottan olyanok, amelyeknél javasolt a használata. Ilyenek a rózsák, az örökzöldek, valamint a fák, az azálea, a kék áfolya, a karácsonyi kaktusz, a kála, a hortenzia, a gyöngyvirág, a rododendron, a büdöske, az írisz, a páfrány, a nefelejcs, az aloe vera, a hibiszkusz, a rózsa, de nyugodtan használhatjuk a gyep esetében is. 

 

Kávézacc felhasználása a kertben – Mely növényekre ne használjuk a kávézaccot?

Nagyon sok olyan növénnyel találkozhatunk, amik nem kedvelik a túlzottan savas talajt – ezen növények növekedése lelassulhat vagy teljesen le is állhat, végső esetben pedig el is pusztulhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezeknek a növényeknek soha ne adjunk kávézaccot (mint említettem, ha véletlen egy nagyon kevéske kerülne rájuk, nem lesz bajuk), mert végzetes hibát követhetünk el! Ilyen növény például a muskátli, a paradicsom, a mustár, a rozmaring, valamint a különféle orchideák. 

 

ImsoGabriel Stock képe a Pixabay -en.

 

Kávézacc a kertben – Hogyan használhatjuk fel a kávézaccot a kertben?

A növények nagyon hálásak lesznek, ha megajándékozod őket egy kis adaggal, ugyanakkor fontos, hogy ne a virágföldre szórd, hanem keverd bele, mivel a levegőn megpenészedhet. Ha a fűre szeretnénk használni, akkor 2 csészényi kávézaccot adjunk 20 liter vízhez, hagyjuk állni 1-2 napig, majd permetezzük ki a gyepre. A kávézacc a komposztba is keverhető, 2-3 havonta kijuttathatjuk ezt az elegyet a növényeknek. 

Szerves anyagként is használhatjuk a kávézaccot, keverjünk össze 1 rész kávézaccot 3 rész kerti földdel, ezt keverjük a növények talajához 2-3 havonta. Csigák ellen is bevethetjük, nincs más dolgunk, mint az ágyások köré szórni, messzire el fogják kerülni. Nemcsak a kávézacc, maga a kávé is hasznosítható, 1:1 arányban hígítva vízzel használhatjuk a lefőtt kávét – 3-4 hetente locsoljuk meg vele a növényeket. 

Azt viszont nem ajánljuk, hogy friss kávét alkalmazz trágyaként, mivel túl savas lenne a növényeknek. Főzd le, így távozik a koffein és a sav, a zacc pedig jótékony hatást gyakorol majd a növények számára, sok sikert mindenkinek! 

Borítókép: Elias Shariff Falla Mardini képe a Pixabay -en.

Hirdetés