Praktikus, mutatós, egyszerű és hasznos – Hozzunk létre gyógynövénykertet!

Hirdetés

A gyógynövénykert nemcsak praktikus, hanem mutatós, és eszméletlenül hasznos is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyógynövénykertekről, azok hasznosságáról és létrehozásáról!

 

Gyógynövénykert kialakítása – Miért előnyös a gyógynövénykert?

A gyógynövénykertben lévő növények között többnyire olyanokat találunk, amik nem igényelnek extra törődést, ráadásul két legyet üthetünk velük egy csapásra, ugyanis rengeteg fűszernövény egyben gyógynövény is. Gyógynövénykertet kialakíthatunk kert nélkül is, balkonon, erkélyen, akár az ablakban is létrehozhatunk gyógynövénykertet.

Másik nagy előny, hogy a gyógynövénykertben található növények illatosak, mutatósak, ráadásul még hasznosak is. A gyógynövények szépen mutatnak régi edényekben, kopottas, rozsdás fazékban, faládában, vagy éppen régi öntözőkannában. Biztos vagyok abban, hogy már most is sok gyógynövény van a kertedben, amiről eddig csak azt gondoltad, hogy fűszernövény, éppen ezért érdemes a továbbiakban is velem tartani, nézzük, mit kell még tudnunk a gyógynövénykertekről!

Gyógynövénykert létrehozása – Mire lesz szükségünk?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyógynövények napsütést (6-7 óra) és tápanyagban gazdag talajt igényelnek, ugyanakkor szinte semmilyen kertészeti tudás nem szükséges a termesztésükhöz. Ha edényben szeretnénk nevelni a gyógynövényeket, akkor arra oda kell figyelnünk, hogy az edény alja ki legyen lyukasztva, így a felesleges víz távozni tud.

Fontos tudni azt is, hogy nem minden gyógynövény ugyanakkora magassága, ezért meg kell terveznünk a gyógynövénykertet, mielőtt belevágunk a létrehozásába. Kisebb növényeknek (pl. kakukkfű, rozmaring) elég kisebb edény is, ha kertbe ültetjük, akkor a szélre kerüljenek. A magasabb növények (pl. cickafark, fekete nadálytő) számára viszont nagyobb edény szükséges, sőt, esetükben jobb, ha szabadföldbe vannak ültetve.

Hirdetés

Gyógynövénykert létrehozása – Buktatók, fontos tudnivalók

Nagyon fontos tudni, hogy a gyógynövények között sok olyat található, ami gyorsan elszaporodik, így képesek elnyomni a többi növényt, ilyen például a citromfű, valamint a menta. Metszéssel kiválóan kordában lehet tartani a gyógynövénykertet, nem kell attól félni, hogy kinövik a cserepet. Arra viszont ügyelni kell, hogy minden évben szükségük lesz friss virágföldre, ugyanis az edényben lévő földből elég gyorsan kifogy a tápanyag. Érdemes pótolnunk évközben is a tápanyagot, havonta legalább egyszer az öntözővízhez keverjünk tápoldatot.

Gyógynövénykert létrehozása – Ültetés/gondozás

Mint elmondtam, a gyógynövények többsége a napsütést szereti, akad azonban olyan is, ami a félárnyékot preferálja. Napra ültessük például a csalánt, a levendulát, a koriandert, valamint a zsályát, félárnyékba pedig a citromfüvet, lestyánt, és a mentát, az árnyékot is elviseli például a fekete nadálytő és a macskagyökér. Ennek tudatában gondoljuk át, hogy melyik növény hova ültessük, vegyük figyelembe a gyógynövények igényeit.

Érdemesebb először egyszerűbb gyógynövényekkel kezdenünk, ültessünk például citromfüvet, kakukkfüvet, oregánót, petrezselymet – ezek segítségével gyógynövényes fürdőket és gyógyteákat készíthetünk. Javaslom mindenkinek a levendula, menta, kamilla, rozmaring ültetését is, mindegyiknek nagyon jó hatása van. Díszítés szempontjából termeszthető a levendula, a borágó, a rozmaring, valamint a kakukkfű is.

Gyógynövénykert létrehozása – A gyógynövények felhasználása

Először is mindig nézzünk utána, hogy az adott gyógynövény melyik része fogyasztható. Begyűjtésre napsütéses, száraz napot válasszunk, érdemes megvárni a harmat felszáradását is. Gyökereket kora tavasszal vagy ősszel, leveleket virágzás előtt és alatt, termést a teljes érés idején, virágokat a virágzás kezdetekor gyűjtsük. Szerencsére nagyon sok gyógynövényt szüretelhetünk folyamatosan a nyár folyamán, ilyen például a csalán és a menta is. A gyógynövényeket felhasználhatjuk frissen, illetve szárítva, mindkét esetben alaposan mossuk meg a növényeket. Szárítás során terítsük szét a gyógynövényeket szellős, hűvös, párától és nedvességtől mentes helyen, legjobb a 20-25 Celsius fok körüli hőmérséklet.

Gyógynövénykert létrehozása – A legjobb gyógynövények

Az Echinacea kiváló természetes immunerősítő, felső légúti betegségek ellen enyhíti a tüneteket. Az orvosi zsályának számos jótékony hatása van, többek között csökkenti az enyhe emésztőrendszeri panaszokat, és serkenti a bélmozgásokat, de köhögéscsillapító hatással is bír, valamint enyhíti a torokfájást. A csalánról egy korábbi írásomban nagyon sok mindent elmondtam, érdemes elolvasni, itt megtalálhatjátok: a csalán felhasználása.

A cickafark gyomor-, és bélgörcsök enyhítésére alkalmazható, emellett vizelethajtó tulajdonsággal is bír. A citromfű nyugtató, szorongásoldó, alvászavarok esetén is alkalmazható, de kiváló stresszoldásra is. A körömvirág hámosító, égési sérüléseket enyhítő, belsőleg csökkenti a gyomor-, és nyombélfekély tüneteit. A kakukkfű kiváló megfázásra, köhögésre, légutak fertőtlenítésére, emésztés javítására. A kamilla alkalmazható torokfájásra, emésztési problémákra, valamint horzsolásra, bőrproblémákra. A levendula nyugtató, izomlazító, kiváló emésztési problémákra és álmatlanságra is. A rozmaring fejfájásra, emésztési problémákra, ízületi fájdalomra alkalmazható.

congerdesign képe a Pixabay -en.

Hirdetés