Feledésbe merülő csodanövényünk – Minden, amit tudni kell a csalánról

Hirdetés

A csalán az egyik legősibb, sokoldalúan felhasználható gyógynövény, nehéz felsorolni az összes gyógyhatását, de azért most megpróbálom megosztani veletek, miért kellene nektek is használnotok a csalánt!

 

Csalán felhasználása – Ősi gyógynövény

Érdekesség a csalánnal kapcsolatban, hogy bronzkori sírokban is találkoztak vele, ugyanis előkerültek már csalánból készült halotti leplek. A középkorban, háborús időkben, de még az első világháború idején is a kendet helyettesítették vele, csalánból készítettek szövetet, fonalat, de felhasználták a katonák egyenruhájához is. A görög időkben gyógynövényként emlegették, külsőleg leginkább kígyóharapás és skorpiócsípés esetén alkalmazták, belsőleg pedig mérgezéseket gyógyítottak.

 

Csalán felhasználása – A csalán bemutatása

A csalán sokak szerint gyomnövény, többen viszont egyértelműen gyógynövényként emlegeti. A csalánszőrökkel borított, szögletes hajtású, indás évelő növény az 50-150 centiméteres magasságot éri el. Minden részén csalánszőröket találhatunk, érintése fájdalmas, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel párosulva. Ez annak köszönhető, hogy a csalánszőrökben található hangyasav a bőrszövet alá kerülve fejti ki maró hatását. Függőleges gyöktörzse szerteágazó gyökérben folytatódik, amihez oldalra messze kúszó tarackokat is hajt. A csalán levelei szíves-tojásdadok vagy lándzsásak, hosszan hegyesedők, durván fűrészes szélűek.

 

Hirdetés

Csalán felhasználása – A csalán, mint gyógyító

A csalánban megtalálható A-, és C-vitamin, vas, kalcium, kálium és mangán, emellett magas a proteintartalma is. A csalán azon kevés növény közé tartozik, aminek felsorolni is nehéz számos gyógyhatását. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy vértisztító, képes feloldani az anyagcseréből származó salakanyagokat és eltávolítja a szervezetből a mérgeket. Hatékonyan alkalmazható ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedések, köszvény kezelésére, ugyanis a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti és csökkenti a vér húgysavszintjét.

A csalán alkalmas lázcsillapításra, kiütésekre, vérszegénységre. Tisztító, összehúzó hatása miatt gyomor-, és bélhurut esetén is használhatjuk. Megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a vizelési ingert és gyorsítja a vizeletáramlást. A csalánnak ráadásul vércukorszintcsökkentő tulajdonsága is, hatásos allergiás betegségeknél, nem utolsósorban fokozza a szervezet ellenálló képességét.

 

Csalán felhasználása belsőleg

Forrázással készíthetünk teát a csalán leveléből, főzéssel pedig a gyökeréből. Tavasszal és ősszel érdemes hathetes vértisztító kúrát tartani, napi egy csészével kell fogyasztani belőle. Hat hétnél tovább nem szabad fogyasztani, utána be kell iktatni egy szintén hathetes szünetet – kovasav hatóanyaga a vesében lerakódva homokot, követ okozhat. Gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével kell fogyasztani 3-4 napon keresztül, prosztata megnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákba. Készíthetünk csalánlevet is, egy tálkányi friss levelet préseljük ki gyümölcscentrifugában, és keverjük össze egy pohár vízzel – naponta kétszer érdemes fogyasztani, étkezés előtt, ekcéma és pikkelysömör esetén kiváló.

 

Csalán felhasználása külsőleg

Gargalizálhatunk csalánnal (fél liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevés és egy evőkanálnyi szederlevél) torokgyulladás esetén, többször egy nap, ráadásul kiváló köptető is. Alkalmazhatjuk ülőfürdőként aranyérre, reumára, borogatásként pedig bőrkiütésre. Lemosóként korpásodás, hajzsírosodás és hajhullás ellen, kovasav tartalma miatt erősíti a hajhagymákat, a körmöket és a kötőszöveteket. A csalán leveleit használhatjuk pattanásos arcgőzöléshez, viszketés csillapítására, rovarcsípésre. Ezen kívül a kertben is felhasználhatjuk a csalánt, de erről egy külön cikkben fogok beszélni nektek.

Markus Winkler képe a Pixabay -en.

Hirdetés