Szeretnél egész télen friss, ropogós dinnyét enni? – Így tartósíthatod a dinnyét! 

Hirdetés

Ki ne szeretné a friss, ropogós, lédús görögdinnyét? Mi nagyon várjuk minden évben a dinnyeszezont, és szomorkodunk télen, hogy nem tudunk beleharapni a finomságba. Nem olyan régen viszont belebotlottam dédszüleink trükkjére, amit biztosan ki fogunk idén próbálni, nézzük, hogyan tartósították régen a görögdinnyét! 

 

A görögdinnye tartósítása – Miért együnk sok görögdinnyét? 

A görögdinnye fantasztikus hatásokkal rendelkezik, érdemes minél többet fogyasztania belőle mindenkinek. A görögdinnyében nagy mennyiségben található A-, B1-, B3-, B6-, valamint C-vitamin, kálium, kalcium, magnézium és különféle karotinoid. A görögdinnye segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját.

A görögdinnyének magas a víztartalma, így serkenti a vizeletürítést, segít eltávolítani a káros anyagokat. Emellett segít csökkenteni a test hőmérsékletét, megvédi szervezetünket attól, hogy túlságosan felmelegedjen. Egyes kutatások szerint ráadásul a görögdinnyében található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben – csökkentheti a mell-, a tüdő-, a mell-, valamint a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. 

 

Hirdetés

A görögdinnye tartósítása – Ahogyan őseink csinálták

Bizony, dédszüleink sokszor még karácsonykor is tettek az asztalra friss, ropogós görögdinnyét, aminek az íze ugyanolyan volt, mint nyáron. A trükk nagyon egyszerű volt, a nyár folyamán az érett görögdinnyét jó alaposan, nagyon vastagon bekenték mésszel, majd farudakra rakták és hűvös, száraz, kicsit párás helyen tárolták – leginkább a pincében. Télen, amikor megkívánták a finomságot, akkor elővették és a héjáról lemosták a meszet, majd felvágták és már fogyasztották is. A dinnye teljesen ugyanolyan, roppanós, friss és finom volt, mint nyáron. 

 

A görögdinnye tartósítása – A mész mindig is kincs volt

Nemcsak a görögdinnye tartósításánál vették elő a meszet, mivel számtalan módon fel lehetett használni ezt az anyagot. Előnye az volt, hogy olcsón be lehetett szerezni, a szobák falai pedig szép fehérek lettek tőle, ráadásul fertőtlenített is. Dinnyén kívül egyébként tojást is tartósítottak, az oltott mész levébe tették azt. Miután kivették a kifehéredett tojásokat és megszáradt rajtuk a vékony mészréteg, búzába rakták, így pedig sokáig frissek maradtak. A gyümölcsfákat is kezelték mésszel, korábbi cikkemben elmondtam nektek, hogy bevált-e a diófák törzsének meszelése, ezt ide kattintva olvashatjátok el.

Adina Voicu képe a Pixabay -en.

Hirdetés