Meszeléssel a jobb termésért – Mi az igazság a diófa meszeléséről?

Hirdetés

Terjed az interneten több poszt is, amiben azt írják, hogy a meszelés segít abban, hogy a diófa termése ne legyen fekete. Sokan viszont ostobaságnak tartják ezt a módszert, megpróbáltuk kideríteni az igazságot, nézzük! 

A poszt arról szól, hogy akinek elege van a fekete dióból, az mindenképpen próbálja ki ezt a módszert. Ehhez oltott mészre van szükség, ezt kell a törzs körül 50 centiméteres sugárban és 10 centiméter mélyen bedolgozni a talajba, majd a törzsre is felkenni. A poszt szerzője szerint a mész fertőtlenít, ezért nyújt megoldást a problémára. Emellett a lombkorona alatti részt megpermetezte az Artis Pro nevezetű bioszerrel, ami olyan gombafajtát termel, amit a fúrólégy nem kedvel. A fekete diót mindig azonnal összegyűjtötte és elégette. Ha ezt nem tette volna meg, akkor állítása szerint a lárva belemászik a földbe, télen bebábozódik, áttelel és a következő évben a kérgen keresztül újra felmászik a dió termésébe. A poszt írója szerint a módszernek hála idén újra óriási termésük lett, és mind egészséges. 

 

Mi az igazság? 

A poszt írója igazából nagyon sok tévedést ír le, ami nagy veszéllyel is járhat. Lehet, sőt, biztos, hogy más lett idén a termése, viszont az is biztos, hogy ha minden évben megismétli ezt a módszert, azzal többet árt, mint használ. A legnagyobb tévedés az, hogy a férgek sehova nem másznak a földben, a kifejlett légy szúrja meg a termést, a lárva ott fejlődik, ez a kártétele. A másik nagy tévedés és egyben nagy hiba az oltott mésznek talajba való beásása. Mondjuk azt már alapból megnézném szívesen, hogy ássa fel valaki a talajt a diófa tövénél 10 centiméter mélyen, ugyanis ennek a növénynek a gyökérzete sok esetben a járdalapokat is felnyomja, mivel háromnegyede nem éri az egyméteres mélységet.

 

Hirdetés

A poszt írója 25 kilogramm oltott meszet vásárolt, ennek a kép alapján, több mint a felét a talajba ásta fertőtlenítés címszóval. Ezzel azt érte el, hogy a talaj pH-ja gyorsan megemelkedett, mivel az oltott mész kalcium-karbonáttá alakult át. Így biztosan nem lesz kalcium-hiány a talajban. Ezzel viszont elérte azt is, hogy a későbbiekben befolyásolni fogja más tápanyagok felvételét, ami már károsan hathat a diófára. Ha minden évben elvégzi ezt a műveletet, úgy, hogy a talaj pH-értékével nincs tisztában, nagyon gyorsan tápanyagutánpótlási gondokat fog okozni, hosszútávon a fa teljesen tönkremegy. 

 

Védekezés a dióburok fúrólégy ellen

Az Artis Pro használatával egyet lehet érteni, ez a szer ugyanis talajfertőtlenítő, azt viszont érdemes tudni róla, hogy szinte minden talajlakó rovarral, lárvával végez, így a jótékonyakkal is. A szer használatánál is érdemes tisztában lenni a talaj pH-értékével, mivel 4,5 alatti és 8 fölötti érték esetén kerülendő a kijuttatása. 2021-ben a Coragen 20 SC rovarölő megkapta a szükséghelyzeti felhasználási engedélyét diókultúrában almamoly, valamint a nyugati dióburok-fúrólégy ellen, így ezzel a szerrel is lehet védekezni.

 

A fák meszelését már őseink is alkalmazták? 

Alkalmazták igen, leginkább azért, mert a fák kérge télen megéghet a napon. A hideg téli éjszakák előtt felvitt mészréteg segít megvédeni a fákat a napsugaraktól, gyakorlatilag olyan, mintha naptejjel kennénk be a fákat. A meszeléshez házi készítésű keveréket használnak, leginkább a víz és fehér beltéri latexfesték 3:1 arányú elkeverését. Előnye, hogy a mésszel borított fák tavasszal később melegszenek fel, a nedvkeringésük később indul be, ezért ellenállóbbak a tavaszi fagyokkal szemben. 

Eszter Miller képe a Pixabay -en.

Hirdetés