Ezt kell tenned, hogy ne végezze a kukában – Trükkök a zöld paradicsom érleléséhez!

Hirdetés

Sajnos minden évben eljön az idő, amikor búcsút kell mondanunk a nyárnak, ez pedig azt is jelenti, hogy a paradicsom már nem igazán fog beérni a szabadban, ráadásul előkerülnek a poloskák, amik előszeretettel szívogatják a paradicsomokat. 

 

Zöld paradicsom érlelése – Hibák, amikre ügyelj! 

Sokan úgy gondolják, hogyha hűtőben tárolják a zöld paradicsomot, akkor azok be fognak érni, ez a legnagyobb tévhit. Tudni kell, hogy a paradicsom aromanyagai 10 fok alatt gyorsan el kezdenek bomlani, ha a kifejlett, azonban zöld színű paradicsomokat 13-18 Celsius fok között tároljuk, 90 százalékos relatív páratartalom mellett, akkor nem következik be az úgynevezett hidegkárosodás, és lassan kialakul a paradicsomokra jellemző szín is. Fontos tudni, hogy egyes vastaghéjú paradicsomtájfajták alkalmasak a tárolásra, ehhez kissé párás, levegős helyre van szükség és biztosítani kell a 8-10 Celsius fokot. 

 

Zöld paradicsom érlelése – Tippek/trükkök

Érdemes már az elején megjegyeznem, hogy nincsenek nagy trükkök, nem nagy ördöngösség a zöld paradicsomból pirosat varázsolni. Az érési folyamat legnagyobb barátja az etilén, ami az érő gyümölcsök által termelődik és segíti magát az érést. Úgy is elérhetjük a zöld paradicsom beérését, hogy az ép, egészséges paradicsomokat beletesszük egy kartondobozba és közéjük érett almát vagy banánt teszünk – a zöld paradicsomok pár hét alatt be fognak érni. 

Hirdetés

 

Zöld paradicsom érlelése – Még egy szuper megoldás

Tartsuk az egészséges zöld paradicsomokat egy jó szellőzésű, szobahőmérsékletű helységben – minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább fog tartani a zöld paradicsom érlelési folyamata, melegebb 18-21 fok közötti körülmények között pár hét elég lesz, míg hűvösebb, 13-16 fok esetén akár több mint egy hónapra is szükségünk lehet. Az érési folyamatot érdemes naponta ellenőrizni, a nem megfelelő paradicsomokat el kell távolítanunk mindig. 

 

Zöld paradicsom érlelése – El is tehetjük a zöld paradicsomokat

A zöld paradicsomokat ugyanúgy eltehetjük, mint a csemege uborkát. Szükségünk lesz 2 kg zöld paradicsomra, 3 dl 10 %-os ecetre, 1 evőkanál sóra, 20 dkg cukorra, 1,5 liter vízre, 1 kisebb fej fokhagymára, 4-5 babérlevélre, fél-fél maréknyi szemes borsra, mustármagra és korianderre valamint késhegynyi nátrium-benzoátra. A paradicsomokat mossuk meg és tegyük őket befőttes üvegekbe. A felöntőlé hozzávalóit öntsük egy lábasba és forraljuk össze, majd óvatosan töltsük az üvegekbe. A tetejükre tegyünk késhegyni nátrium-benzoátot, zárjuk le alaposan az üvegeket és tegyük mindet száraz dunsztba. 

congerdesign képe a Pixabay -en.

Hirdetés