Bécsben kötelezővé teszik a zöld homlokzatot

Hirdetés

Bécsben szebbé szeretnék tenni a házakat és ezáltal a városképet is, a megoldás pedig szerintük az, hogy kötelezővé teszik a zöld homlokzatot, nézzük a részleteket!

 

A Bécsben bevezetésre kerülő rendelkezéstől azt remélik, hogy szebb lesz a városkép és hűvösebb lesz a mikroklíma, mivel a gyorsan növő levéltömegek enyhíthetik a nyári forróságot. Az előírás egyelőre „csak” a hét és fél méteres magasságot meghaladó új építésű lakó-, és ipari épületeket érinti, tehát a klasszikus családi házak, nyaralók, kiskertek, lakóparkok nem kerültek a szabályozás alá.

 

A zöldítésre vonatkozó előírás Bécs egész területére vonatkozik, arról még nincs információ, hogy kiterjed-e a későbbiekben Bécs határain kívülre.

Hirdetés

 

Újakra kötelező, régiek esetében ajánlott

A szabályozás értelmében az új építésű házak esetén zöld homlokzatot kell létrehozni, de ennek fényében a régi épületek is felújíthatók. Erre a célra akár 5200 eurós támogatás is igényelhető. A remény az, hogy tíz éven belül megváltozik Bécs városképe, sokkal tisztább és ezáltal kellemesebb lesz a klíma, amit az ott élő emberek érezni fognak. A futónövényekről érdemes tudni, hogy sokkal gyorsabban nőnek, mint a fák, szóval az eredmény biztosan hamarabb lesz látványos.

 

A bécsi példa jó lehet?

Az az igazság, hogy a mai világban inkább a rombolás a cél, nem pedig az építés, nagyon sok fát, bokrot, növényt vágnak ki azért, hogy egymás hegyén-hátán lakóház épüljön, és nem foglalkoznak a természettel. Ugyanakkor nem biztos, hogy a homlokzatra futtatott növényektől kell megváltást várnunk.

 

Én sokkal inkább kötelezném arra az építkezőket, hogy sok-sok növényt telepítsenek, és egyre inkább szorítanám vissza a burkolt, kővel borított felületeket. Mindenesetre ez az előírás is segít abban, hogy élhetőbbé tegyük a környezetünket, ezzel is sikerülni fog egy kicsit visszahozni a természetet a városokba, remélem, hogy máshol is követni fogják ezt a példát.

PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

Hirdetés