Nyári finomság egyenes Erdélyből – Készítsünk isteni zakuszkát! 

Hirdetés

Istenien finom és bárki elkészítheti saját kezűleg, mostani írásomban bemutatom nektek az erdélyiek nagy kedvencét, a zakuszkát!

 

Néhány szóban a zakuszkáról

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként. Az ételízesítésen kívül előételként, szendvicskrémként, salátaként is használja az orosz, bolgár, román, szerb, erdélyi konyha. Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el.

Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg a paprikakrémet sült padlizsánnal készítik, de ezt babbal, és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik. Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható kaukázusi, grúz specialitáshoz a padlizsán nélküli Adzsika (Аджика) nevű ételízesítőhöz, bár az erdélyi zakuszkának rengeteg ízváltozata van, hiszen minden erdélyi háziasszony másképp készíti és fűszerezi.

Magyarországon szláv eredetű nevén ismert: a закуска (zakuszka) jelentése: harapnivaló, előétel, amely jelentősen élénkíti az étel ízét. Etimológiai szempontból a закусить (zakuszity; harapni vmit) szó befejezett alakja. A nyugati országokban a Hors-d'œuvre (előétel) kategóriába sorolják be. Összetevői változatosak. Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, kápiapaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők. Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta, bab. (Forrás: Wikipédia)

 

Hirdetés

Zakuszka hozzávalók

A zakuszka elkészítéséhez szükségünk lesz 4 kg pritamin vagy kápia paprikára, 4 kg padlizsánra, 8 nagyobb fej vöröshagymára, 1,5 liter paradicsomlére (sűrített), 8 dl olajra, 10 babérlevélre, valamint ízlés szerint sóra és borsra. 

 

A zakuszka elkészítésének menete

Nem olyan egyszerű a zakuszka elkészítése, mint azt gondolnánk, sokan azért nem is kezdenek neki, mert sok vele a macera. Először is a padlizsánt meg kell sütnünk, majd meg kell hámoznunk. Közben a paprikákat meg kell tisztítanunk, magtalanítanunk és apróra vágnunk (minél kisebbre, annál jobb, sokan egyébként ledarálják, ez a megoldás is jó lehet). Vágjuk fel apróra a hagymát is, majd kezdjük el dinsztelni egy edényben, egy másik edényben pedig a paprikát pirítsuk némi olajon (egészen addig pirítsuk, amíg el nem fő a leve). 

Ha megvagyunk, akkor vegyünk elő egy akkora lábast, amibe minden belefér. Öntsük össze a hozzávalókat és tegyük fel főni, közben kis szünetekkel kevergessük. Forrás után nagyjából másfél-két órával elérjük azt az állapotot, amikor már készen vagyunk – ez abból derül ki, hogy az olaj kicsapódik. Ezt követően nincs más dolgunk, mint fertőtlenített befőttes üvegekbe tölteni a kész zakuszkát, majd alaposan lezárni és száraz dunsztba helyezni. Isteni finom, sokáig eláll, mi nagyon szeretjük, remélem, hogy ti is fogjátok!

Fotó forrása: Popo le Chien/Wikimédia

Hirdetés