Egész évben friss zöldség és gyümölcs pár 100 000 forintból – Építsünk a walipinit!

Hirdetés

A walipini egy speciális üvegház, ami lehetővé teszi, hogy egész évben zöldségeket és gyümölcsöket termesszünk. Mostani cikkemben elmondok nektek minden a walipiniről, érdemes velem tartani!

 

A walipini-történelem

A walipini eredetileg dél-amerikai indiánoknál jelent meg, nagyjából 30 évvel ezelőtt kezdte meg világhódító útját, még ma sem terjedt el mindenhol. Pedig megállapíthatjuk, hogy ez a speciális üvegház tényleg nagyon jó dolog, és lássatok csodát, Magyarországon is alkalmazható! A walipini egyébként egy indián eredetű szó, aminek jelentése sokatmondó: meleg hely. Nagyjából 10 évvel ezelőtt látott napvilágot a hír, melyet a Benson Intézet szakemberei tettek közzé. Elmondások szerint megépítettek egy walipinit, ami 6 méter széles és 23 méter hosszú volt. Ez még hihető, az viszont már kevésbé, hogy a La Paz városában létrehozott üvegház megépítése mindössze 300 euróba (nagyjából 100 000 forint) került. Ez az állítás tőlük származott, sokan utána számoltak, mindenki azt mondta, hogy lehetetlen, de azt hozzátették, hogy nem kell azért milliós nagyságrendekre gondolni az építés során. 

 

A walipini-varázslat

A walipini különlegessége, hogy földbe van süllyesztve, ezáltal egyesíti a passzív napenergia felhasználását és a föld hőtartóképességét. Röviden, tömören, érthetően: a napközben keletkezett meleget a walipini képes tárolni, ezáltal éjszaka is optimális hőmérséklet uralkodik benne. Olcsó és nagyon hatékony termesztési módszer, ami azt is lehetővé teszi, hogy egész évben hozzájuthassunk a finom, friss élelmiszerekhez. 

Hirdetés

 

A walipini megépítése

Mindenképp olyan helyet válasszunk a walipini számára, amit szinte állandóan süt a Nap, legjobb egy déli lejtésű domboldalt találni. Először is ássunk leg 2,5 méter mélyre, majd kezdjük el az alapot bővíteni annak tükrében, hogy mekkora területen szeretnénk növényeket termeszteni. A domb lankás részén másfél méter magas legyen, a meredek részen viszont két és fél méter. Fontos, hogy a déli rész legyen az alacsonyabb, ugyanis a walipini csak így tudja legjobban hasznosítani a napsugarakból származó kevés hőt télen, nyáron pedig kiküszöbölhető a nagy forróság bent rekedése.

 

Hátul vastagabb legyen a fal, míg a bejáratnál vékonyabb, így e két tartórészre, valamint az oldalsó részre kell majd ráhelyeznünk az üvegtetőt, vagy a fóliát. A falakat kissé dőlt, \_/- formában alakítsuk ki, ez véd az esetleges beomlástól. Ügyeljünk a vízelvezetésre is, mielőtt feltöltenénk az üvegházat termőfölddel, alapozzuk meg tört kavicsokkal, kövekkel a talajt legalább 25-30 centiméter vastagságban, ez fogja elvezetni a felesleges vizet.

 

A walipini befedésére használhatunk üveget, vagy fóliát (ebből a legerősebbre lesz szükségünk). Az üveg esetében sűrűn kell elhelyezni a gerendákat, a fóliát pedig erősen kell rögzíteni, hogy ellenálljon a viharoknak. A föld felszínén ássunk árkokat, amik segítenek elvezetni az esővizet, így meg tudjuk akadályozni, hogy eső idején bejusson a víz a földbe vájt walipinibe. 

 

A walipini előnyei

A walipini télen nagyon praktikus, de nyáron is nagy hasznát vehetjük, hiszen, amikor a tűző napon eléri a hőmérséklet az 50 Celsius fokot, a földbe vájt üvegházban körülbelül 30 fok van. A tapasztalat ráadásul eddig azt mutatja, hogy sokkal kevesebb növényvédelemmel kell számolnunk abban az esetben, ha a walipinit választjuk. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy levegős legyen a walipini, érdemes kisebb lyukakat kialakítani a szerkezet két végén, így megfelelően fog tudni áramlani a levegő. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, íme még egy videó, amit érdemes megnéznetek: 

 

Fotó: Wikimédia/Aerin Aichi

Hirdetés