Egészen undorító módon készül a virsli – Egy videó, ami után te is másképp fogsz nézni a virslire! 

Hirdetés

Az emberek többsége ismeri és szereti, de fogalma sincs arról, hogy miből és hogyan készül. Bevallom, én is fogyasztom, de amióta megláttam ezt a videót és kicsit utána olvastam a dolgoknak, nagyon minimálisra csökkentettem a virsli jelenlétét…

 

Miből készül a virsli?

Elöljáróban annyit le kell szögeznem, hogy minden, ami megtalálható a virsliben, nagyon egészségtelen és egyáltalán nem tápláló. Többnyire, a párizsihoz hasonlóan húsipari hulladék kerül a termékbe: bőrke, porc, nyesedék, valamint némi hús, de ez is csak jó esetben. Az állag megóvásához foszfátokat és nitriteket használnak, ezekkel képesek tartósítani ezt a „finomságot”, valamint megakadályozzák az elszíneződést. 

A virsliben hiába van marha-, disznó-, és csirke, nem lenne olyan ízletes, ezért rengeteg adalékanyagot alkalmaznak. Többek között kukoricaszirupot, szójafehérjét, vérplazmát és étkezési keményítőt. Ha hiszitek, ha nem, mára mindegyiknek bizonyították a káros hatását…

A virsli hústartalma alacsony, ezért szükség van nitrites vérre vagy más színezékre, az ízt pedig glutamáttal, vagy ribonukeotid-származékkal fokozzák, bél helyett pedig műanyagba töltik – ez még a füstölést sem teszi lehetővé, tehát a péphez füstaromát adnak, és ezzel imitálják azt. És akkor most jöjjön a videó, amit érdemes mindenkinek megtekinteni:

 

Hirdetés

 

Készítsünk házilag virslit! 

Szerencsére házilag is készíthetünk virslit, amibe színhúst tehetünk. Szükségünk lesz 3 kg felső csirkecombra, 1 nagyobb fej vöröshagymára, 4 gerezd fokhagymára, 5 dkg sóra, borsra, pirospaprikára, 1 teáskanál szerecsendióra, fél teáskanál gyömbérporra, valamint juhbélre. A csirkecombokat tisztítsuk meg, húzzuk le a bőrüket, csontozzuk ki. Készítsünk alaplevet a csontokból, a bőrből, valamint a fokhagymából – nagyjából 8-9 deciliter alaplevet főzzünk.

Közben vágjuk csíkokra a húsz és daráljuk le húsdarálón. Helyezzük egy edénybe és fűszerezzük be, majd adagoljuk hozzá az alaplevet, közben turmixoljuk botmixer segítségével – a massza állagának krémesnek kell lennie. Ha ezzel meg vagyunk, áztassuk langyos vízbe a juhbelet, vágjuk fel egy méteres darabokra és fújjuk fel.

Kolbásztöltő segítségével töltsük a bélbe a masszát, a kész virslit párosítsuk tetszőleges méretűre és tegyük hideg vízbe 5-6 percre. Helyezzük a virsliket tepsibe, öntsük fel langyos vízzel és tegyük 30 percre forró sütőbe gőzölés céljából. Nincs más dolgunk ezután, mint rúdra akasztani, 1-2 napig szikkadni hagyni, majd gyenge füstön füstölni. 

Hirdetés