Spóroljunk időt, pénzt és energiát - Készítsünk vetőszalagot!

Hirdetés

A vetőszalag segítségével rengeteg pénzt, időt és energiát spórolhatunk meg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vetőszalagok használatáról, de az is kiderül, hogyan készíthettek saját kezűleg vetőszalagot!

 

Mi az a vetőszalag?

A vetőszalag nem más, mint egy előre elkészített szalag, amire a zöldségmagokat felragasztjuk. A vetőszalagon kellő távolságra tudjuk elhelyezni a magokat, így vetés idején nincs más dolgunk, mint a vetőszalagot a kívánt helyen kialakított mélyedésbe helyezni, majd földdel takarni és locsolni.

 

A vetőszalag előnyei

A vetőszalag segítségével sokkal gyorsabban végezhetjük el az apró magvak vetését, ráadásul biztosítani tudjuk a tökéletes egyenletességet. Soha többé nem fog egy helyre sok vagy éppen kevés mag kerülni, a szél sem fogja kifújni a kezünkből a milliméteres magokat. A magokból kikelt növények egyenleges távolságra fognak nőni, nem lesznek sűrűn, így megspóroljuk az egyelést is. Ma már árulnak vetőszalagot készen, de házilag is elkészíthetjük a sajátunkat, így pénzt is spórolhatunk.

 

Hirdetés

Vetőszalag készítése

Vetőszalagot WC-papírból készíthetünk a legkönnyebben. Először is tekerjünk le egy csíkot belőle, ami akkora legyen, mint a veteményesben lévő sor, de maximum két méteres. A levágott csíkot tegyük egyenes és sima felületre, permetezzük meg vízzel (ne tocsogjon, csak nedves legyen). Készítsünk házilag ragasztóanyagot is: víz és liszt keveréke tökéletes lesz számunkra. Arányokat nem írok, fontos, hogy kellően sűrű, ugyanakkor jól felvihető legyen az elkészült ragasztó.

A kész csirizből tegyünk pontokat megfelelő távolságra a WC-papírra, majd rakjunk a pöttyökre egy-egy szem vetőmagot. Hagyjuk megszáradni a ragasztót, majd hajtsuk ketté hosszába a vetőszalagot és tekerjük fel. Ha többféle vetőszalagot csinálunk, érdemes ráírni a szalagra, hogy milyen növény magját tartalmazza. Az így elkészült vetőszalag tárolható, szóval bármikor elkészülhetjük – ez a legjobb benne, unalmas téli napokon is belevághatunk.

 

Vetőszalag használata

Az elkészült vetőszalag számára készítsünk barázdát – nagyjából 2-3 centiméter mély legyen és 5-6 centiméter széles. Tegyük bele a vetőszalagot, öntözzük meg és takarjuk be földdel. Fontos, hogy minden nap locsoljuk, ügyelve arra, hogy mindig nedves legyen. Már készen is vagyunk, ugye, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás?

 

Apró magok vetése (További trükkök)

Ha nem szeretnék vetőszalagot alkalmazni, akkor érdemes az apró magokat homokkal vagy kávézaccal keverni és úgy elszórni. Ennek az a lényege, hogy vetés során nemcsak a vetőmag hullik ki a kezünkből, hanem a segédanyag is, így a vetés ritkább lesz, kevésbé lesz szükség egyelésre. Fontos, hogy nagyjából olyan szemcseméretű és tömegű segédanyagot használjunk, mint a vetőmag.

Hirdetés