Elképesztő átalakítás – Így lesz lakójármű a leselejtezett városnéző buszból!

Hirdetés

Facebook-csoportunk tagja, Kovács Ferenc gondolt egyet és elkezdte megalkotni álmai lakójárművét. A kreáció különlegessége, hogy egy nyitott városnéző buszból készül, nézzük, hogyan! 

 

2021 szeptember végén vettem a buszt, Október 4.-én a születésnapomon kezdtem el a munkát. Munkaidő után dolgoztam/dolgozok, a téli időszakban, mivel hamar sötétedett kb. 2 hónapig nem tudtam haladni a munkákkal. Eredetileg egy nyitott városnéző buszról van szó, a felső szinten a tetőt és részben az oldalát is újrahasznosított gerendákból építettem fel. A külső oldalburkolat egy régi 4,50-es körmence oldalából van felépítve. A műanyag nyílászárók közül van, ami szabványméret, de az erkély ajtót méretre készíttettem. A bejárati ajtó újrahasznosított, bontott. Munkahelyemnek köszönhetően, nagyon sok újrahasznosítható anyagot tudtam a buszban felhasználni, de a fontos szerkezeti részek újak: lambéria, zsindely, OSB lapok, festék, linóleum, stb.

 

A gépészet: víz, villany, csatorna - ezek készen vannak - saját kezűleg készítettem, de minden esetben az elején és végén kihívtam szakembert, aki ellenőrizte, lepróbálta, dokumentálta/dokumentálni fogja. 

 

Hirdetés

Maga a munkafolyamat: először kipucoltam a buszt, kivágtam minden olyan alkatrészt, ami fölösleges a busz működéséhez. Ez a jármű, noha ki lett vonva a forgalomból, a mai napig működőképes jobbkormányos angol busz. Október elején a legfontosabb az volt, hogy minél hamarabb tető alá hozzam: ez két hét alatt sikerült, lezsindelyezve. A tetőszerkezetet kicsivel erősebbre kellett építeni, mint egy ház esetében, mivel most még nem áll stabil beton alapon és még el is kell szállítani.

 

Az erős szerkezet azt jelenti, hogy több csavart és sűrűbb bordázatot kapott. A tetőszerkezetet úgy építettem, hogy a napelemek súlyát könnyedén elbírja, és még táncolni is lehet rajta. Ezután, még (mindig a felső szinten) jött a szigetelés. A tető favázát és az oldalfalat párazáró fóliával levédtem, erre került az OSB lap, kátránypapír, zsindely. Az oldalfalon 2 mm-es medence oldalfal fut végig, belülre bekerült 12 cm-es üveggyapot, hőtükrös fólia, rá 12 mm-es lambéria, melyet feleségemmel lakkoztunk, vagy festettünk. 

 

Villanyszerelővel egyeztettem a kapcsolók, konnektorok helyét. A szigetelőanyag behelyezése előtt behúztam a duplán szigetelt, 2,5 mm-es 3 RS villanyvezetékeket. Festés után letettem a linóleumot mindkét helyiségbe és a felső szinten még kialakítottam az erkélyt: leraktam a műfüvet és a padot is linóleummal burkoltam. Az erkélyen eső esetén a vízelvezetés megoldott: ez a busz nyitott volt, gyárilag be van építve a vízelveztő lyuk, a műfű átengedi a vizet, és a busz oldalán kifolyik a víz. Le is lett tesztelve, mert azóta már esett többször is és működik.

 

Az alsó szinten a villannyal együtt csináltam a vizet és a csatornát. Az alsó szinten a villany vezetékelése ugyanaz, mint a felső szinten. Kivéve a tűzhely, mert oda 5 RS 2,5-es kábelt vittem. Alsó és felső szinten minden egyes kör külön biztosítékot kapott (fűtés, konnektor, lámpa, sütő, stb.). Szerény számításom szerint 12 db 16 Ah biztosíték + 1 db fi relé. 

 

A vizet roppantógyűrűs műanyag csővel készítettük, 6,5 bar nyomás próbával teszteltük, külön jelölve a hideg-meleg víz. Oldalkifolyású csatorna kiállás van, elég nagy ejtéssel, de még a szabvány határon belül. Jelenleg itt tartok. Most a fürdő szigetelését és burkolását végzem az alsó szinten. Alsó szinten lesz a konyha, mosogatógéppel, mikróval, főzőlappal, nagy hűtővel, nagy munkafelülettel.

 

Nappaliban (ami gyakorlatilag még egy szoba) lesz két kanapé egymással szemben, kihúzható dohányzóasztal, rengeteg tárólóval és beépített tv-vel. A fűtés elektromos lesz: fent infra (galéria) és üvegpanel (hálóban). Egy mobilklíma a fenti hálóba. Ezek már megvannak. És akkor most jöjjenek a fotók, egy videóba sűrítettük, mivel sok lenne egymás alatt, így élvezetesebb, nézzétek meg bátran! 

 

 

Hirdetés