Áldás vagy átok? – Mit kezdjünk a kertünkbe téved vakonddal?

Hirdetés

Manapság a házikertek egyik legnagyobb ellenségeként tartjuk számon a vakondot, főleg akkor okoz bosszúságot, amikor megjelenik a meseszép gyep kellős közepén. Nézzük, mit érdemes tudni a vakondról és hogyan tarthatjuk távol, ha egyáltalán szükséges.

 

Vakond a kertben – A vakond bemutatása

A vakond 15-17 centiméter hosszúságú, végtagjai rövidek, vízszintes helyzetűek. A tenyere széles, kifelé és hátrafelé fordul, ujjai rövidek, kötőhártyával vannak összekötve, karmai szélesek, laposak, tompa élűek, viszont erőteljesek. Szeme alig látható, mákszemnagyságú, bundába rejtett. Fülei is aprók, nincs fülkagylója, helyette egy kis bőrszegélyt találhatunk, ami a hangjárat kinyitására és elzárására szolgál. Szőrzete egyneműen fekete, bársonyos, tömött, rövid és meglepően puha. Tartózkodási helyét maga mutatja meg, mivel állandóan új túrásokat hány fel, hogy megélhessen, ezek a halmok jelölik a vadászterületének irányát, kiterjedését.

 

Vakond a kertben – A vakond életmódja

A vakond nagyon könnyedén és gyorsan ás, fő ásószerve lapát alakú, kezei erős karmokkal vannak ellátva, ezekkel segíti az előre hatolást, akár keményebb talajban is. Amint fölhalmozódik a kiásott föld a vakond járatában, a földfelszín irányába kezd ásni, majd fejének erős lökéseivel kinyomja a földet – így keletkezik a sokak által ismert vakondtúrás. A tévhitekkel ellentétben a vakond nem alszik téli álmot, éjjel-nappal örökös mozgásban van, követi a zsákmánynak számító rovarokat és gilisztákat. Télen, fagyos időben azonban nem tud vadászfolyosókat ásni, ezért élelmiszerkészletre van szüksége, gilisztakészletet gyűjt. A vakond fő tápláléka gilisztákból áll, de megeszi például a cserebogarat, a lótetűt, és minden más rovart, valamint azok lárváit.

 

Hirdetés

Vakond a kertben – A vakond, mint hasznos állat

A mai világban az emberek 90 százaléka kártevőként tekint a vakondra, a másik oldalát már kevesen ismerik. Pedig nagyon hasznos a kerti kártevők ellen, gyümölcsösökben nagy vétek az irtásuk, vagy elűzésük, ugyanis a fák gyökereit pusztító pajorok első számú fogyasztói. Érdemes megjegyezni azt is, hogy szorgalmas ásogatása során megmozgatja a talajt, elkeveri a korhadó leveleket, hajtásokat. Érdekesség a vakonddal kapcsolatban, hogy naponta saját súlyának akár másfélszeresét is megeszi, hatalmas táplálékigénye miatt sehol sem lehet túl sok belőle, csak ott jelennek meg nagyobb számmal, ahol bőséges táplálék található, amint ez megfogyatkozik, gyorsan tovább állnak. Azt is meg kell jegyeznem, hogy a vakond 1901-től védett állatnak számít Magyarországon, eszmei értéke 25 000 forint.

 

Vakond a kertben – A vakond kártétele

Zavaróvá válik a kertben a vakond jelenléte a túrások miatt, nagy gondot okozhat fiatal ültetvényekbe, melegágyakban, sok értékes növényt tönkre tehet, mivel ásás közben a gyökereket meglazítja, és azok elszáradnak. Jól gondozott pázsitterületen sem kedvelik az emberek, ugyanis a túrások nem nyújtanak szép látványt. Gátakban és töltésekben is gondot okoz, mert folyosói által utat nyitnak a víznek és gátszakadást okozhat.

 

Vakond a kertben – A vakond távoltartása

A vakond fő ellensége közé tartozik a görény, a menyét, a nyest, a borz, a nagyobb ragadozó madarak, valamint a vipera. Ezek az állatok gyakran lesben állva várják, mikor jön felszínre a vakond, de például a kistestű menyét bemászik a vakond járataiba. Azért nem ajánlom, hogy például viperákat vigyetek a kertbe a túrások miatt.

Megölni nem szabad a vakondot, ugyanis védett, érdemesebb inkább hatékony eszközökkel távoltartani a kerttől. Régebben használták a vegyi anyagokat, mérgeket, törött üvegcserepeket, gázolajat – ezeket sem ajánlom, mivel a környezetet is pusztítják. Legjobb, legbiztosabb megoldás, ha a vakondot elzárjuk az élelemforrástól, és fizikailag akadályozzuk meg, hogy a járataiban felhalmozódott földet a felszínre túrja.

 

Vakond a kertben – Módszerek a vakond távoltartására

Egy korszerű módszer az elektromos vakondriasztó használata. A vakond érzékeny az 1000 Hz alatti frekvenciájú hangra, így a készülék által kibocsátott 300–400 Hz (más esetben 100–700 Hz) frekvenciájú hangimpulzusok - melyek a földben több tucat méterre terjednek - irritálják az állatot, ezért elhagyja a területet. A vakond állandó távoltartásához legjobb az adott területet keskeny, lehetőleg mély árokkal körül venni, amely akadályt jelent az ásásban. Újszerű módszer a vakondháló használata, melyet vakondháló rögzítő szeggel erősítenek a talajhoz.

A melegágyakat úgy védhetjük meg, hogy az aljukat vakondhálóval béleljük ki, vagy pedig a talaj és a trágyakéreg közé egy sor borókaágat rakunk be, ez utóbbiak tövisei ugyanis a vakondot az ásásban akadályozzák. A nagy sárfű (Vakondűző fű) (Euphorbia lathyris), mint népies nevében is benne van, távol tartja a kertből eme állatokat. Viszonylag igénytelen növény, könnyen elszaporodik a kertben. Hasonló hatású a császárkorona (Fritillaria imperialis), melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, egereket és egyéb rágcsálókat. (Forrásrészletek: Wikipédia)

Tabble képe a Pixabay -en.

Hirdetés