Fantasztikus ötlet – Az ajtókból és ablakokból készített üvegházak olcsók és praktikusak!

Hirdetés

Facebook-csoportunk tagja, Vajda Miklós használt ablakokból és ajtókból készített viszonylag olcsó, de annál praktikusabb üvegházat. Megkértük, mondja el, hogyan alkotta meg a nem mindennapi művet!

 

Az alapötlet onnan jött, hogy sikerült első generációs bontott műanyagablak szárnyakat szereznem – mesélte nekünk Miklós. Sokszor láttam előtte neten használt faablakból üvegházakat, de azt igazából nem éreztem túl időtállónak.

Mivel tömblakásokból származnak az ablakok méretezéssel kevés gond volt, mert teljesen egyformák. Csináltam neki egy tisztességes betonalapot, egy sor zsalukővel kiemelve a kert talajszintjétől. A fogadóvázat 40x40 vastagfalú zártszelvényből csináltuk egy precíz lakatos kollégámmal (akinek még egyszer nagyon köszönöm). Utána következett a festés két rétegben.

 

Hirdetés

Ezután az ablakszárnyakból kiszedtem az üvegeket és sorba rögzítettem önfúró csavarral a vaskerethez. A keretbe pontosan beülnek az ablakok, a falcos részük felül a zártszelvényre. Az elejére ajtót, a hátsó falra saját házból kibontott műanyagablakot építettem az átszellőztetés végett.

A tetőben is felbuktatható lesz két ablak, de annak a zsanérozása és nyitómechanika még nem készült el. Belekerülési költség nem releváns, mivel az ablakok nekem teljesen ingyen voltak.

A cél az üvegházzal, hogy a családom számára egészséges, friss idényzöldségeket termesszek, valamint télen a cserepes, kevésbé fagytűrő virágok átteleltetése sikeres legyen.

 

Hirdetés