Élethű csodák - A tűnemezelés technikája

Hirdetés

Facebook-csoportunk tagja, Krámer Alexandra tűnemezeléssel készít élethű állatokat, amik egy mesebeli világot nyitnak meg előttünk. Nézzük, hogyan jönnek létre ezek a páratlan alkotások!

A tűnemezelés egy olyan technika, mellyel térbeli formákat alakíthatunk ki, speciális nemezelő tűk segítségével. 

 

 

Hirdetés

Én magam nem tanultam ezt a technikát, csupán nagyon megtetszett. Teljesen lenyűgöztek az interneten látott nemez szobrok, így kíváncsiságból és a művészi vénámból fakadóan kipróbáltam. Az első munkám után már biztossá vált számomra, hogy ez szenvedély lesz, ugyanis imádom az állatokat és mindig is meg volt bennem a kreativitás, valamint a kézügyesség. Csak így szerényen megjegyezném :D Gyerekkoromban rengeteget rajzoltam például, természetesen mindig állatokat.

 

 

A munkafolyamat

Ezeket a szobrokat többnyire egy vázra építik. Én magam pl. alumínium vázra. Az adott állat arányaiból és a kívánt méretből adódóan elkészítem a vázat. Majd ezt zsenília dróttal fedem. Erre jön egy réteg szalaggyapjú, amit végig tekerek a vázon, akárcsak a zsenília drótot.

 

 

A következő lépés az " építés"

Ehhez natúr paplangyapjút használok. Ezzel a gyapjúval és különböző nemezelő tűk felhasználásával formázom meg az adott állatot. Itt a szobor még színtelen és kezdetleges, csak egy natúr forma.

 

Ezt követően jön a "Színezés"

A natúr formát az állat színének és mintázatának megfelelően fedem, különböző paplan vagy szalaggyapjú felhasználásával. Paplangyapjút a rövid, míg szalaggyapjút a hosszú szőrű állatoknál alkalmazok. Ez utóbbit más módon viszem fel a testre, úgynevezett hosszú szőr technikával. Mikor a szalaggyapjút soronként dolgozom bele tűvel a testbe. Ezt a módszert alkalmazom még a lovak sörényének felvitelénél is.

 

 

3. lépés a kidolgozás

Itt jönnek az aprólékos munkák: kicsi foltok, pöttyök felvitele; színátmenetek kidolgozása, izomzat kidolgozása...stb

 

 

Utolsó lépésként langyos vízzel és nemezelő szappannal (ezt elsősorban vizes nemezeléshez használják) lekezelem a orrot, a tappancsot, a patákat. Így elsimítom a kiálló gyapjúszálakat és egy más tapintású, homogénebb felület keletkezik. Az állatok szeméhez biztonsági szemeket használok, melyeket a "színezést" követően helyezek fel, ragasztópisztoly segítségével.

 

 

Hirdetés