Fantasztikus kincs a kertben – Így használhatod fel a tojást kertészkedés során

Hirdetés

Többek között a tojáshéjat sem érdemes kidobnunk a kukába, ugyanis számtalan módon felhasználhatjuk. Mostani cikkemben azt mutatom meg nektek, hogyan vehetjük hasznát kertészkedés során, tartsatok velem és próbáljátok ki ezeket a remek módszereket! 

 

Tojáshéj felhasználása a kertben – Hogyan használhatjuk fel a tojáshéjat?

Mielőtt rátérnénk arra, mire használhatjuk fel a tojáshéjakat, nézzük, hogyan érdemes gyűjteni és tárolni az értékes darabokat. Nincs más dolgunk, mint a tojások feltörése után a héjakat elöblítve eltennünk egy megfelelő méretű, fedél nélküli üvegbe, amiben majd szépen kiszáradnak. Az ijedség elkerülése végett, a kiürített, elmosott tojáshéjnak már semmilyen kellemetlen szaga nem lesz száradás alatt. Amikor megtelt az üveg és kellően kiszáradtak a héjak, zúzzuk össze mindet apró darabokra – így sok hely fel fog szabadulni, és folytathatjuk a héjak gyűjtögetését. Amint eleget gyűjtöttünk, mehetünk a kertbe és megkezdhetjük a felhasználást! 

 

Tojáshéj felhasználása a kertben – Drága tápoldat helyett használjunk tojáshéjat! 

A tojáshéj kalcium-karbonátból áll, ez pedig nagyon fontos ásványi anyag a növények számára. Még jobb, ha nitrogénben gazdag kávézaccal vegyítve használjuk. A tojáshéjakat felhasználás előtt tőrjük minél apróbb darabokra, majd szórjuk ki a talajra és gereblyézzük be. A tojáshéj lebomlása lassú folyamat, több hónapig is eltarthat, ezért a növények a gyökereiken keresztül sok idő múlva tudják hasznosítani – ezt figyelembe véve érdemes a talajba dolgozását ősszel elvégezni, tél végén pedig további adagokat begereblyéznünk. Érdemes az ültetőgödrök aljára is tennünk apróra zúzott tojáshéjat, ugyanis több zöldség, mint például a paprika és a paradicsom nagyon kedvelik a kalciumot. 

 

Hirdetés

Tojáshéj felhasználása a kertben – Védekezzünk kártevők ellen tojáshéjjal! 

Bármennyire is hihetetlen, az összezúzott, talajra szórt tojáshéj képes távoltartani számos kártevőt. Sokan használják például házas és házatlan csigák ellen, de beszámolók szerint képes megállítani az őzeket is, mivel ők kifejezetten utáljál a tojásfehérje illatát. Azt viszont érdemes megjegyeznem, hogy a rágcsálók pedig szeretik – érdemes tehát nem a házunk közelében elhelyezni a tojáshéjat, nehogy visszatérő vendégek legyenek nálunk a rágcsálók. 

 

Tojáshéj felhasználása a kertben – A tojáshéj a legolcsóbb csíráztató edény!

Ha csíráztató edényt szeretnénk létrehozni a tojáshéjakból, akkor tisztítás után forrázzuk le őket. A feltört tojáshéj ép alján szúrjunk egy lyukat, ami segít majd a víz elvezetésében. A tojáshéjakat tegyük tojástartóba, majd szórjunk beléjük földet és vessük el a magokat. Amint elég nagyok a palántáink, óvatosan törjük fel a tojáshéjat és ültessük el a növényeket a végleges helyükre. Az összetört héjakat szórjuk a növények köré, így azok tápanyaggal fogják ellátni a későbbiekben is.

 

Tojáshéj felhasználása a kertben, mint csíráztató edény

Silvia képe a Pixabay -en.

 

Tojáshéj felhasználása a kertben – Tojáshéj, mint talajtakaró

Különleges talajtakarót hozhatunk létre tojáshéjak segítségével, viszont ehhez elég tetemes mennyiségre lesz szükségünk. Az elegendő rétegben elterített tojáshéj képes lesz visszaszorítani a gyomosodást is. 

 

Tojáshéj felhasználása a kertben – Tojáshéjat a komposztba! 

Sokan ellenzik, ettől függetlenül nyugodtan hozzá adhatjuk a komposzthoz a tojáshéjakat. Fontos a tisztításuk, és arra érdemes felhívnom a figyelmet, hogy tényleg lassan fognak lebomlani, ezért ne lepődjetek meg, hogyha a kész, felhasználásra váró komposztban még találsz tojáshéjdarabokat. 

Borítókép: congerdesign képe a Pixabay -en.

Hirdetés