Tavaszi gyepszellőztetés – Bevált trükkök szakértőtől!

Hirdetés

A tavaszi gyepszellőztetés megalapozza pázsitunk egész évét, éppen ezért nagyon oda kell figyelnünk a munkálatok során. Mostani írásomban elmondok nektek mindent, amit tudnotok kell a tavaszi gyepszellőztetésről, valamint megosztok pár bevált tippet is, ami a segítségetekre lesz.

 

Tavaszi gyepszellőztetés – Szükséges szakember vagy megcsinálhatom magam is? 

Azt az elvet vallom, hogy bármit meg tud csinálni bárki, de nem biztos, hogy érdemes. A tavaszi gyepszellőztetést is meg tudja csinálni bárki, ha van hozzá ereje, türelme és egy kicsit utána olvas a dolgoknak. Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy a szakemberek nem véletlenül tanultak éveken keresztül és az a tapasztalat, ami nekik meg van, nem feltétlenül van meg egy kerttulajdonosnak. Ha szeretnéd, hogy inkább szakember végezze el a tavaszi gyepszellőztetést, vedd fel velem a kapcsolatot Facebookon és megbeszéljük a részleteket. 

 

Tavaszi gyepszellőztetés – Miért a tavaszi gyepszellőztetés a legfontosabb a pázsit életében?

Abban egyetérthetünk, hogy a tavaszi gyepszellőztetés a legfontosabb a pázsit életében. Tavasszal segítünk a gyepnek megszabadulni a télen felhalmozódott filcrétegtől, ami az elszáradt nyesedékből és falevelekből áll. Ez a filcréteg nem engedné, hogy gyepünk kellőképpen levegőzzön és a szükséges tápanyagok nem lennének képesek eljutni a gyökerekhez. Ha jól végezzük el a tavaszi gyepszellőztetést, akkor látni fogjuk, hogy gyepünk fellélegzik, megújul, pár héttel később pedig olyan pompát nyújt, mint az első vetés után. 

 

Hirdetés

Mire lesz szükségünk a tavaszi gyepszellőztetéshez? 

Szükségünk lesz gyepszellőztető gépre – elektromos, benzines, akksis, bármelyik megteszi, terület nagyságától függően. Nem szükséges vásárolni, ugyanis pár 1000 forintért szinte minden településen ki lehet már bérelni szellőztetőt. Érdemes viszont beruházni egy gyepszellőztető gereblyére, amivel a széleken lehet elvégezni a gyepszellőztetést. Ezen kívül szükségünk lesz lombseprűre, fűnyíróra, esetleg műtrágyaszóró kocsira. Ami pedig még nagyon fontos: kellő mennyiségű fűmag és kiváló minőségű tavaszi gyeptrágya. 

 

Hogyan végezzük el a tavaszi gyepszellőztetést? 

A tavaszi gyepszellőztetés előtt vizsgáljuk meg a pázsitot, és ha magas a fű, akkor először nyírjuk le a füvet – 4-5 centiméteres fű esetén lehet jól elvégezni a tavaszi gyepszellőztetést. Fűnyírás után állítsuk be a gyepszellőztető gép magasságát, általában 1-5 fokozat van, én a 3-mast, vagy a 4-est szoktam használni. A gyepszellőztető gépnek két adaptere van, az egyik rugós, a másik késes. Én a rugóst nem szoktam használni, tavasszal nem is ajánlom senkinek, év közben segíthet, de leginkább mohás területen. A késessel szoktam dolgozni tavasszal és ősszel is, sokkal hatékonyabb és jobb.

 

Tavaszi gyepszellőztetés során egyenletesen haladva először hosszába, majd keresztbe haladjunk végig a területen a gyepszellőztető géppel. Ha végeztünk, akkor a széleken húzzuk végig a gyepszellőztető gereblyét. Most pedig jöhet a lombseprű, tavaszi gyepszellőztetésnél nem szoktam használni a gép gyűjtőjét, mivel nem sok fér bele. Így a gyepszellőztető gép a területen hagyja a nyesedéket, ezt lombseprű segítségével gyűjthetjük össze.

 

A tavaszi gyepszellőztetést fűnyíróval fejezzük be, itt nem az a lényeg, hogy lenyírjuk a füvet, hanem az, hogy a területről a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszedi a legkisebb növényi részt is, amit a lombseprűvel nem tudtunk feltakarítani. Mutatok egy videót, amiben bemutatják a tavaszi gyepszellőztetés folyamatát, eddig sajnos nem sikerült saját videót készítenem, remélem, hogy ez idén sikerülni fog és megmutathatom nektek a saját munkámat is.

 

Tippek/trükkök a tavaszi gyepszellőztetéshez

Nem érdemes spórolni a tavaszi gyepszellőztetés során, ilyenkor tényleg érdemes beruházni, drágább, de minőségibb gyeptrágyát vásárolni, szakember segítségét kérni. Sok esetben láttam, hogy a tulajdonos az olcsóbb trágyát vásárolta meg, aminek semmilyen hatása nem volt, más esetben pedig rosszul lett kiszórva és megégette a gyepet. 

 

Tapasztalatból mondom, hogy érdemes várni a megfelelő időre, csináltam már tavaszi gyepszellőztetés esős nap után, de száraz heteket követően is. Egyik sem jó, ha nagyon nedves a talaj, a gép is szenvedni fog, feltapad a sár és nem lehet ugyanolyan minőségben elvégezni a tavaszi gyepszellőztetést. Hosszabb száraz idő után sem szerencsés, mert óriási port kavarunk, ami még napok múlva is ott lesz az orrunkban, ráadásul a szellőztető gép túlságosan pattog a területen, sok esetben nem tud egyenletesen futni. 

 

Sokan ott hibáznak, hogy nekiesnek a területnek a szellőztetőgéppel és mást nem is csinálnak. A terület tisztítása pedig hihetetlenül fontos, hiszen az a cél a szellőztetéssel, hogy a télen keletkezett filcrétegtől megszabaduljunk. Tehát, szellőztetés után mindenképpen végezzük el a takarítást lombseprűvel, majd fűnyíróval is!

Hirdetés