Őszi finomság, amit kötelező megkóstolni – Szőlőlekvár készítése

Hirdetés

A magyar férfiak minden gyümölcsből pálinkát készítenek, a hölgyek pedig lekvárt, sokan nem tudják, de a szőlőt is lehet mind a két célra használni, mostani írásomban a lekvárkészítés menetét osztom meg veletek! 

 

A sokoldalú szőlő

A szőlő az egyik legrégebben ismert gyümölcsünk, ami számtalan módon felhasználható. Számtalan jótékony hatással bír, egyedülállóan gazdag ásványi anyagokban, gyógyerejét felhasználhatjuk szív-, és keringési betegségek esetében. Magas a C-, és a B-vitamintartalma, szervezetünk általános erősítőjeként tartják számon, jó hatással van a májra, az epére, a tüdőre és tisztítja a légutakat.

Rengeteg színű és fajtájú szőlő ismert, egészen az apró szeműtől az óriásiig, a csemegétől a borszőlőig. Gazdag tápanyagforrás, nyersen és feldolgozva egyaránt. Könnyen emészthető, valamint a borászat legfontosabb alapanyaga már évszázadok óta.

Érdekesség, hogy minél sötétebb színű a szőlő, annál értékesebb szervezetünk számára, a biológiailag fontos hatóanyagok pedig a szőlő héjában és magjában található. Azonban nemcsak nyersen és borként fogyaszthatjuk, készíthetünk belőle befőttet, dzsemet, szőlőlevet, mazsolát, szirupot, pálinkát, tartósíthatjuk cukorban, és még szőlőlekvárt is alkothatunk! 

Hirdetés

 

Szőlőlekvár készítésének menete

Szükségünk lesz 4 kilogramm szőlőre, 120 dkg cukorra, valamint 2 közepes méretű citromra. A szőlőket alaposan mossuk meg, szemezzük le és válogassuk át – a nagyon puha, beteg, rothadt, egészségtelen szemeket szedjük ki, a többi pedig ismét mossuk meg és csepegtessük le.

Tegyük egy megfelelő méretű lábasba a szőlőszemeket, szórjuk rá a cukrot és reszeljük bele a citrom héját. Főzzük kis lángon forrástól számítva nagyjából egy órán keresztül. közben kevergessük és szedjük le a keletkezett habot róla. Ha már elég sűrű és nem habos, passzírozzuk át, így nem kerülnek a lekvárba a szőlőmagok és a héj sem.

Ezt követően forraljuk újra és hagyjuk rotyogni pár percig, közben kevergessük folyamatosan. Ha elkészült a lekvárunk, töltsük előre kifertőtlenített befőttes üvegekbe, zárjuk le légmentesen és tegyük száraz dunsztba. Pár nap eltelte után mehetnek az üvegek a kamra polcára. 

Jill Wellington képe a Pixabay -en.

Hirdetés