Fillérekből készíthetünk hófehér karácsonyfadíszeket!

Hirdetés

A fehér karácsonyfadíszek ritkák, sok esetben drágábbak, mint a színesek, ráadásul nem olyan szépek, mint amilyet szeretnénk. DE! Mit szólnátok hozzá, ha nagyjából 50-60 hófehér díszt el tudnátok készíteni saját kezűleg maximum 500 forintból? Nem rossz, ugye? Mutatom a trükköt! 

 

500 forintból készíteni 50-60 darab egyedi, mesés karácsonyfadíszt? Egyáltalán nem lehetetlen, sőt, nagyon is egyszerű, a legjobb az benne, hogy bárki képes rá! Szükségünk lesz szódabikarbónára, kukoricakeményítőre, valamint vízre. Kicsit drágíthatjuk a dolgot, ha azt szeretnénk, hogy mondjuk sötétben világítsanak a díszek, ebben az esetben foszforeszkáló homokot kell kevernünk a masszába. Még egy fokkal turbózhatjuk a díszeket, ha pár csepp illóolajat keverünk hozzá, így illatos díszeink lesznek!

 

A massza elkészítéséhez az arányokat érdemes betartanunk, egy rész szódabikarbónához szükségünk lesz fél rész étkezési búzakeményítőre és egy rész vízre. Tehát, ha egy decis poharat használunk, akkor 1 pohár szódabikarbóna, fél pohár keményítő és 1 pohár víz (az 50-60 díszhez három pohár szódabikarbóna szükséges). A foszforeszkáló homokból 2 kávéskanálnyit kell hozzátennünk, az illóolajat pedig ízlés szerint adagoljuk, 1-2 csepp szerintem elegendő.

Hirdetés

 

A karácsonyfadísz elkészítése

Egy lábasba mérjük ki hozzávalókat és alaposan keverjük össze, a folyadék tejszín sűrűségű lesz. Ezt követően folyamatos kevergetés mellett melegítsük közepes lángon. A masszánk sűrűsödni kezd, nagyon kell figyelni, nehogy leégjen. Egészen addig kell melegíteni, amíg meg nem kapjuk a gyurmakeménységű, rugalmas anyagot. Ezután öntsük a gyúródeszkára, hagyjuk kihűlni, majd gyúrjuk össze. 

 

3-4 milliméter vastagságú lappá nyújtsuk ki és vegyük elő a sütemény kiszúrókat (bármilyet használhatunk). Érdemes kisebb adagokban dolgozni, mivel a massza néha leragadhat a gyúródeszkára. A díszeket szívószállal lyukasszuk ki, majd helyezzük sütőlappal bélelt tepsibe és hagyjuk megszáradni a levegőn. Általában 11-12 óra alatt keményednek meg, de akkor még nem száradnak ki teljesen (ehhez legalább négy napra van szükség). Amíg puhák, hagyjuk békén őket, ugyanis könnyen repedeznek, törnek. 

 

A díszekre tehetünk mintát is, ezt érdemes kiszúrás előtt megtennünk. Ekkor szórhatunk rá csillámport is, de dekorációs cukorral is feldobhatjuk. Miután megszáradtak, lehet festeni is őket, akrilfestékkel érhetjük el a legjobb eredményt. 

 

Végezetül íme egy videó, ami segíthet:

Fotó: Pixabay

Hirdetés