Szerény, de isteni őszi csemege – A sült sütőtök készítése

Hirdetés

Minden év őszén előtörnek belőlem az emlékek, amikor meglátom a piacon a sütőtököket. Nagymamámnál két szerény, de annál istenibb csemege várt, az egyik a sült gesztenye, a másik pedig a sült sütőtök volt, mostani cikkemben az utóbbiról fogok beszélni, nézzük, hogyan készíthetjük el saját magunk! 

 

Nagymamám kertjében mindig helyet kapott a kerek, formás tök is, de csak azért, hogy ősszel el lehessen készíteni az isteni sült sütőtököt. Sosem fogom elfelejteni azokat az illatokat, amiket megéreztem, amikor benyitottam nagyiékhoz, sült a gesztenye és a tök, alig vártam, hogy végre ehessek belőlük. A legrosszabb az volt, hogy pillanatok alatt elfogyott és sokat kellett várni az újabb adagokra. Akkoriban a sütőtök minden ehető részét elkészítettük, kikapartuk a magjait, majd megsütöttük és megsóztuk, isteni volt. 

 

Sült sütőtök készítése

Fontos, hogy egészséges tököt vásároljunk (ha nincs a kertünkben), a tökéletes sütőtök húsa vastag, kemény, kocsánya pedig száraz és rövid. Tisztítsuk meg jó alaposan, közben figyeljünk, mert abban az esetben, ha a hús szálakra bomlik, a színe pedig citromsárga, akkor nem lesz jó, ne használjuk sütésre. 

Hirdetés

 

A tököt vágjuk félbe, a magokat szedjük ki belőle, majd szeleteljük fel további négy-négy darabra. A sütőt melegítsük elő, a tökszeleteket helyezzük tepsire, mehet a sütőbe 180 fokos hőmérsékleten, légkeverésen süssük készre 60-70 perc alatt. A tök akkor tökéletes, ha a villa könnyedén beleszúródik, színe halványsárga, külső rétege száraz, a kenyér héjához hasonló.  

Leslie Eckert képe a Pixabay -en.

Hirdetés