Imádni fogja mindenki – Sült paradicsom télire

Hirdetés

Sok mindenhez fel lehet használni, isteni finom, az elkészítése pedig nem igényel olyan nagy tudást. Még nem próbáltuk, de idén biztosan megtesszük, nézzétek, hogy készül a sült paradicsom! 

 

Sült paradicsom hozzávalók

Szükségünk lesz 5 kg paradicsomra, 5 nagy fej vöröshagymára, 3 nagy fej fokhagymára, 2 evőkanál tengeri sóra, 1 teáskanál feketeborsra, 1 csomag olasz fűszerkeverékre, valamint 1 dl olívaolajra. 

 

Sült paradicsom készítésének menete

Keressünk egy mélyebb tepsit, ebbe öntsünk 1 dl olívaolajat, 5 kg megmosott, feldarabolt paradicsomot, 5 nagyobb fej vöröshagymát (szintén megpucolva, feldarabolva), 3 nagy fej fokhagymát megmosva, pucolva, gerezdekre szedve. Szórjunk rá két evőkanál tengeri sót, egy teáskanál feketeborsot, valamint egy csomag olasz fűszerkeveréket. Ha minden meg van, akkor jól keverjük össze az alapanyagokat, kicsit megnyomkodva. 

Közben melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra és süssük 2 órán keresztül. Néha-néha nézzünk rá, és ha nagyon rotyogna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot nyugodtan, vagy tegyünk a tetejére alufóliát. Ha nem figyelünk, akkor könnyedén az lehet a vége, hogy napokig takarítjuk a sütőt! 

Hirdetés

Ha letelt az idő, öntsük az egészet egy magasfalú edénybe (olyat keressünk, ami bírja a meleget). Vegyük elő a botmixert és essünk neki, daráljuk szét vele a paradicsomos masszát. Forraljuk kicsit, pár percig és közben kóstoljunk – ha szükséges, akkor fűszerezzünk nyugodtan. Ezt követően nincs más dolgunk, mint előre fertőtlenített befőttes üvegekbe tölteni, száraz dunsztba helyezni és pár nap múlva a kamra polcára tenni az üvegeket.

 

Mihez ajánlott a sült paradicsom? 

Töltött zöldségekhez, lasagnehoz, pizzához, bolognaihoz, tésztákhoz, melegszendvicshez, pirítóshoz, mártogatósként chipsekhez, és még sorolhatnám sokáig. Próbáljátok ki ti is, szerintem nem fogjátok megbánni! 

Aline Ponce képe a Pixabay -en.

Hirdetés