Íme, a magyar kertek leghaszontalanabb, legutálatosabb, legrosszabb növénye…

Hirdetés

A kertészeket egy időben megosztotta ez a növény, ma viszont szinte mindenki egyetért abban, hogy a smaragd tujáknak az égvilágon semmi keresnivalójuk nincs a magyarországi kertekben…Még mindig nem hiszed el, hogy így van? Gyere, mondok valamit! 

 

Miért lehet az, hogy az eddig díszlő tuja sorban elpusztul?

Ha hiszitek, ha nem, 2-3 hetente megkapom ezt a kérdést a fórumokon. Nagyon egyszerű a válasz: mert a smaragd tuja nem fogja soha jól érezni magát a magyarországi kertekben…Nézzük azért meg ezt egy kicsit részletesebben. A rendszerváltás után jött a nagy nyugatutánzás, mindent akartunk, ami nyugaton volt, köztük a füves kerteket, amiket tuják határolnak. Azt persze senki nem vette figyelembe, hogy Magyarország nem nyugat…

 

A smaragdok a mocsaras területeket kedveli, mindig nedves, tápdús talajt és párás levegőt kíván. Erre mit csináltunk? Beültettük a magyarországi kertekbe, sok esetben homoktalajba, öntözés nélkül. Bravó…Sok évig nem volt baj velük, most viszont van? A kertészek ültetéskor ügyeltek arra, hogy a növény kapjon tápanyagot, sokszor viszont előfordult, hogy ez a tápanyag csak nagy ritkán került pótlásra. Az idő haladtával viszont a tuja természetesen nőtt néhány métert, még elégséges tápanyag nélkül is. Egy idő után viszont elkezdett romlani a kondíció, csoda? Nem hinném…

 

Hirdetés

Ráadásul az esetek többségében tényleg olyan smaragdokkal találkozok, amik csak akkor kapnak vizet, ha esik az eső. Ezzel viszont van egy kis baj: a tuja annyira terebélyes, hogy a levelek nem is engedik, hogy az esővíz eljusson a gyökerekhez. És akkor még nem beszéltünk a páráról, ugyanis ebből van a legkevesebb Magyarországon. Inkább találkozunk légköri aszállyal, ami nem igazán kedvez a smaragdoknak. 

 

A smaragd tuják „megmentése” nem más, mint pénzlehúzás! 

Sajnos még mindig vannak olyan szakmabeliek, akik képesek vérre menni a smaragd tujákért, nem bántom őket, azt csinálnak, amit akarnak, ha nekik az a rögeszméjük, hogy a smaragdok menthetők, hát legyen, harcoljanak. Azért egy-két történetet tudnék mesélni, amit kerttulajdonosoktól hallottam, csak egy példa, íme! Tavaly hívtak egy gödöllői kertbe, ahol összesen 33 darab smaragd tuja volt sövényként telepítve. A növények kb. 12-14 évesek voltak, elég nagyra megnőttek, de már messziről is lehetett látni, hogy maximum egy, ami egészséges közöttük.

 

Az előző kertész 3 évig próbálta menteni a tujasort, levágta a száraz részeket, kitakarította havonta, elvégezte a szükséges permetezést, tápoldatozást, még locsolni is járt, amikor kellett. Mondanom sem kell, volt olyan példány, ami ketté lett vágva, nagy káosz lett az egész sorból, nem sövény. Amikor meghallottam, hogy ezért a „munkáért” mennyi pénzt fizetett ki a tulaj, nem akartam elhinni.

 

A 3 év alatt többe került a smaragdok „megmentése”, mint az, hogy kiszedtük mindet, elszállítottuk, valamint megvettük és el is ültettük az új növényeket. Valóban megérte? Szerintem annak a pénznek lett volna jobb helye is, 3 év alatt szépen megnőttek volna a babérmeggyek, amik a helyükre mentek. 

 

A smaragdoknak befellegzett?

Változik a klíma, hiába tagadják sokan, attól még ez tény, elég csak megnézni, hogy milyenek a teleink mínuszok és havazás nélkül…Igen, a smaragdoknak befellegzett, nem lehet megmenteni ezeket a növényeket, maximum késleltetni lehet a cserélésüket. Megteheted, hogy hetente kitakarítod, levágod a száraz részeket, átfújod lombfújóval, vagy lombseprűvel lerázod, permetezed, tápoldatozod, locsolod, és reggelente permetező jelleggel locsolod, hátha sikerül egy kicsit párásabb levegőt biztosítani, de megéri? A smaragdok nem nyújtanak szép látványt (100-ból 2 tujasort láttam szépnek eddig), létezik számtalan örökzöld alternatíva helyettük, egy korábbi cikkemben be is mutattam már párat: Ezek a legjobb növények a tuják helyére, válasszatok inkább mást, nem fogjátok megbánni! 

Andreas Lischka képe a Pixabay -en.

Hirdetés